Abbász bocsánatkérést követelt a Balfour Nyilatkozatért, Netanjahu meghívta a palesztin elnököt

Benjamin Netanjahu az ENSZ-ben szónokol - fotó: TIMOTHY A. CLARY / AFP

Az iráni elnök, Haszán Róháni Washingtont bírálta, Mahmúd Abbász bocsánatkérést követelt Londontól a Balfour Nyilatkozatért, Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő pedig meghívta Abbászt Jeruzsálembe.

Az iráni elnök, a Palesztin Hatóság elnöke és az izraeli miniszterelnök egymás után szólalt fel csütörtökön az ENSZ Közgyűlés ülésszakán. Haszán Róháni Irán elnöke elsősorban a világhatalmakat ostorozta és mindenekelőtt az Egyesült Államokat bírálta. Többek között a szövetségi legfelső bíróság azon döntését, amely lehetővé teszi iráni javak lefoglalását, elkobzását. Róháni szerint a döntés “cionista csoportok nyomásgyakorlásának” tudható be, amelyek szerinte képesek a kongresszust “védhetetlen” döntésekre rábírni.

[irp posts=”46454″ name=”A jó arab az igaz arab”]A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász történelmi időkhöz és eseményekhez nyúlt vissza a beszédében.  Felszólította Nagy-Britanniát, hogy kérjen bocsánatot a száz évvel ezelőtt tett Balfour Nyilatkozatért, amelyben támogatta egy zsidó haza létrejöttét Palesztinában. Abbász ezt a nyilatkozatot hibáztatta a palesztin nép katasztrófájáért, és követelte, hogy London vonja le a következtetéseket, és ismerje el a palesztin államot.

Kijelentette azt is, hogy a megszállt palesztin területek izraeli betelepítése lerombolja a két állam létén alapuló megoldásba vetett minden reményt.

Mahmud Abbász az ENSZ-ben beszél - fotó: AFP
Mahmud Abbász az ENSZ-ben beszél – fotó: AFP

A palesztin politikus az ENSZ vezetőit arra szólította fel, hogy a 2017-es évet nyilvánítsák a palesztin területek izraeli megszállásának véget vető esztendőnek. Abbász szerint az izraeli telepek létesítése a megszállt ciszjordániai palesztin telepeken “lerombol” minden reményt, amit a két állam – Izrael és Palesztina – létrehozásába vetettek.

A palesztin vezető után felszólaló izraeli kormányfő, Benjamin Netanjahu meghívta a palesztin elnököt, hogy szólaljon fel a jeruzsálemi parlamentben, és kijelentette, hogy ő is örömmel mond beszédet Rámalláhban, a palesztin törvényhozásban.

Abbász pár perccel korábban elhangzott szavaira reagálva kijelentette: az izraeli-palesztin konfliktus soha sem az izraeli telepítésekről szólt. ” Ez soha sem volt így. Ez a konfliktus mindig is a zsidó állam létéről szólt” – mondta.

Netanjahu hangoztatta azt is, hogy az ENSZ – mint fogalmazott  –  “a kezdeti erkölcsi erőből erkölcsi bohózattá” alakult.

MTI / Izraelinfo