Izraelben együtt jelentek meg a V4 országok az innovációs fesztiválon

Magyar stand a DLD fsztiválon - fotó: Lukácsi Katalin

Egymást erősítve, közös konferenciát szervezve jelentek meg Izraelben a V4 országok, Magyarország, Szlovákia, Csehország, és Lengyelország a Tel-Avivban rendezett, kezdő vállalkozások bemutatkozását segítő DLD (Digital Life Design) innovációs fesztiválon.

Idén huszonegy főből álló, különösen népes delegáció érkezett Magyarországról a DLD magyar standjának kedd délelőtti megnyitására, amely a lengyel és a szlovák között, a csehtől néhány méterre taláható.

Három kezdő magyar vállalkozás jelenhetett meg a standon, akik számára komoly üzleti lehetőséget jelent a fesztiválon való bemutatkozás, kapcsolatépítés, és a konkrét üzleti tárgyalások lehetősége, mert az Egyesült Államok után Izrael az egyik legnagyobb innovációs központ a világon, és ezért a világ minden pontjáról Tel-Avivba, a DLD-re sereglenek az innovációs szakemberek, a befektetők, a nemzetközi startup ökoszisztéma és a világhírű vállalatok legnevesebb képviselői.

A fesztiválon részvételi lehetőséget elnyert három kezdő vállalkozás számára a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) biztosította Innotrade programja keretében a kiállítóhelyet és a belépőjegyeket. A magyar startupokat kiválogató Be Smart versenyt, majd az első három helyezett kiutaztatását a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) szervezte, s a fesztiválon való magyar megjelenést, valamint a rendezvény idejére a V4 országokkal közös V4 Innovation GATE (V4 Innovációs Kapu) című konferenciát közösen a többi V4-es követséggel, Magyarország tel-avivi nagykövetsége szervezte.

Start up fesztiválon magyar standnál fotó: Lukácsi Katalin
Start up fesztiválon magyar standnál fotó: Lukácsi Katalin

A fesztivál mellett idén első alkalommal megrendezett V4-es rendezvényen a hivatalos megnyitók után kerekasztal megbeszélések lesznek, majd a résztvevők személyes tárgyalásokat folytathatnak az érdeklődésüket felkeltő vállalkozások képviselőivel, és a szakemberekkel. Fellegi Tamás, az MNKH izraeli képviseletének vezetője ismerteti, hogy Magyarország milyen innovációs és startup ökoszisztémát tud kínálni az izraeli vagy egyéb befektetőknek, vállalatoknak. Ezt követően bemutatkozási lehetőséghez jutnak a magyar startupok is.

Fellegi Tamás az MTI tudósítójának elmondta, hogy a már több mint egy hónapja működő, de két hete hivatalosan is megnyitott kereskedőház célja a magyar vállalatok izraeli megjelenéséhez szükséges infrastrukturális és szervezeti elemek előkészítése, illetve az érdeklődő izraeli vállalatok Magyarországra vitele, hangsúlyozottan kereskedelmi céllal.

“Ötletekben nincs hiány, de pénzt, és emellett legalább ilyen fontos, hogy menedzsment tudást, támogatást is biztosítani kell a kezdő vállalkozásoknak, hogy eljuthassanak az ötlettől a vállalati szintig, onnan a nemzetközi megmérettetésig, majd a piacra lépésig, és ebben együttműködésre van szükség a köz- és a magánszektorok között” – hangsúlyozta az üzletember.

fotó: magyar nagykövetség honlapja
fotó: magyar nagykövetség honlapja

Nagy Andor, Magyarország tel-avivi nagykövete az MTI tudósítójának elmondta, hogy számára mérföldkövet jelentett három éve Rubik Ernő látogatása, akit szerénysége ellenére sztárként ünnepeltek a fesztiválon. “Találmányokban nem kell szégyenkeznünk, de a magyar üzleti kultúra még nem érte el az itteni szintet, és megpróbáljuk ellesni a hazai földön adaptálható tudást”- indokolta a hangsúlyos magyar részvételt.

“Meggyőződésünk, hogy a V4 országoknak együttműködve, hatvanötmilliós régióként, az európai növekedés központjaként kell eladniuk magukat. Versenytársak is vagyunk, de együtt tudunk működni úgy, hogy erősítsük, és ne kiüssük egymást. Büszkén mondhatom, hogy követségünk úttörő szerepet játszik az idén először megrendezett V4-es konferencia gondolatával.”

A magyar delegációt vezető Bagdy Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese kiemelte, hogy Budapest és Tel-Aviv nagyon régóta testvérvárosok, s ezért különös öröm a jelentős idei magyar részvétel.

fotó: magyar nagykövetség honlapja
fotó: magyar nagykövetség honlapja

“Az utóbbi években a főváros komoly erőfeszítéseket tesz a kezdő vállalkozások támogatásáért, mert célunk, hogy Budapest váljék az egész régió startup központjává. Az önkormányzatnak nem az üzleti vállalkozás a feladata, hanem a folyamat kezdetének a megsegítése. Ennek érdekében versenyeket rendezünk, és segítjük a nyertesek nemzetközi megmérettetését”- közölte a főpolgármester-helyettes.

A délután kezdődő V4 innovációs fórumot és kapcsolatépítő rendezvényt a követség szándékosan nem a fesztivál területén, hanem annak közelében tartja, “mert itt elvesznénk a Google, az Amazon, az Intel cégek árnyékában. Jelentős sikert jelez, hogy százhatvan, a világ minden részéből a DLD-re érkezett üzletember jelezte előzetesen részvételét”- mondta a magyar nagykövet.

MTI / Izraelinfo

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.