Holokauszttúlélők háború utáni első leveleit adta ki a Jad Vasem Intézet

Túlélők Dachauban. Forrás: Wikipédia

A jeruzsálemi Jad Vasem holokausztintézet és -múzeum túlélők közvetlenül a háború után íródott leveleit adta ki – jelentették be honlapjukon.

A könyv borítója forrás: Jad Vashem honlapja
A könyv borítója forrás: Jad Vasem honlapja

Az angol nyelven, After so much pain and anguish (Annyi fájdalom és gyötrelem után) címmel megjelentetett könyv mintegy ötven túlélő és katona első leveleit tartalmazza, amelyekben beszámolnak vegyes érzelmeikről: megkönnyebbülésük a helyrehozhatatlan veszteség feletti fájdalmukkal keveredik.

A túlélők közvetlenül a szörnyűségek után fogalmazták meg gondolataikat, így a levelek első kézből származó tanúvallomások, fontos dokumentumai a huszadik század rettenetes korszakának.

A leveleket eredeti nyelvükön, németül és jiddisül is bemutatja a kötet, mellettük közzéteszi alkotójuk fényképét és rövid élettörténetét is.

MTI

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.