Trump és a sötétség története

Donald Trump, "csatornaszagú demagóg". Fotó: Wikipédia

Izraelben és a diaszpórában egyaránt azt a kérdést kell feltenniük maguknak a zsidóknak, hová állnak a sötétséggel szemben.

Ha Nate Silvernek, a statisztikusnak igaza is van, és Donald Trump alaposan kikap a választásokon – a sötétség már itt van. Már önmagában az, hogy meg tudta szerezni az amerikaiak több mint harmadának a támogatását egy idegengyűlölő szájhős, aki nőket aláz és bevándorlókat űz el,  azt bizonyítja, hogy a sötétség itt van. Már maga az, hogy mégis eddig juthatott egy valóságshow-celeb, aki azzal kérkedik, hogy az ötödik sugárúton emberekre lövöldözhet, és nőket a nemi szervüknél ragadhat meg, bebizonyította, hogy a sötétség itt van. Önmagában az, hogy a republikánus párt nem tudott megszabadulni egy politikai bohóctól, hogy Hillary Clinton nem tudott könnyedén elverni egy csatornaszagú demagógot, bizonyítja, hogy a sötétség itt van.

Ha a világosság fiai elsöprő győzelmet is aratnak november 8-án, a sötétség erői továbbra is velünk maradnak. Mert az USA utóbbi 150 évének legrosszabb és legőrültebb elnökválasztási kampánya bebizonyította, hogy a sötétség életünk elválaszthatatlan része lett.

Amerika nincs egyedül. A liberális Hollandiában a közeli választásokon a szélsőjobbnak jó esélye van a szavazatok harmadának, negyedének a megszerzésére. A felvilágosult Franciaország közeli választásán a szélsőjobbnak jó esélye van példátlan támogatás bezsebelésére. Lengyelországba visszatért a reakciós konzervativizmus. Magyarország visszatért a radikális nacionalizmushoz. Oroszországban egy zsarnok uralkodik, aki élvezi a félfasiszta macsóizmust. A populizmus még az Egyesült Királyságban is a mások gyűlöletének fekete színét viseli magán, és a példamutató Skandináviában is felfelé jönnek a hidegrázásra késztető régi-új erők.

Globális jelenségről van szó. A liberális demokrácia mély válságba zuhant, ostrom alatt van a felvilágosodás. Mivel a megválasztott kormányok képtelenek elfogadható módon működni, rengetegen frusztráltak. Mivel az újfajta kapitalizmus képtelen minimális társadalmi igazságot nyújtani, rengetegen dühösek. Mivel a globalizáció képtelen megvédeni a nemzeti és kulturális identitásokat, rengetegen szoronganak.

Így alakul ki a neo-primitív politikai valóság, melyben a neo-barbárok virágoznak és növekednek. A felvilágosodás második világháború óta elért eredményei erodálódtak. Egyre nagyobb sötétség veszi körül az utóbbi hetven évben a világra hozott fényt.

A zsidóknak Izraelben és a diaszpórában azt kell tehát megkérdezniük ma maguktól, hogy hol állnak a sötétséggel szemben. A múltban világos volt a válaszunk: a fényt választottuk. Szélsőséges csoportokon kívül a zsidók mindig a felvilágosodás oldalán, a reakcióval szemben harcoltak. Így volt ez a Dreyfus-per idején, Martin Luther King harcában Amerika lelkéért, és a fasizmussal szemben is. Legtöbbször így volt Izraelben is. Akár a jobboldalon, a centrumban vagy a baloldalon voltunk, mindig tudtuk, hogy zsidóként kötelességünk felsorakozni a sötét erőkkel szemben, amelyek a liberális demokrácia finom szövetét veszélyeztetik.

Ma kicsit másként állnak a dolgok. Benjámin Netanjahu rajong Vlagyimir Putyinért. Sheldon Adelson újságja rajong Donald Trumpért. Az izraeli Tea Party együtt ünnepel az amerikaival. A jeruzsálemi szélsőjobb pártok flörtölnek az európai szélsőjobb pártokkal. Mivel 2016-ban a gyűlölet nem a zsidók, hanem mások (muzulmánok, afrikaiak stb.) ellen irányul, bizonyos zsidók elvesztik lelkiismeretüket és iránytűjüket.

Kényelmes nekik beleolvadni az olyan zsarnokok és tolvajok udvarában tolongó tömegbe, akik egy időre felfüggesztették antiszemitizmusukat. Kellemes nekik élvezni azok társaságát, akik az emberi méltóságot tapossák, de (egyelőre) tisztelik a zsidókat és Izraelt. És ezzel elhagyják a zsidó erkölcsöt. És ezzel elárulják a zsidó érdekeket. Akaratlanul és öntudatlanul azokat segítik, akik az emberi lélek azon sötétségét hozzák napvilágra, amely ellen a zsidók mindig is harcoltak.

Háárec/Izraelinfo

Mint minden Vélemény rovatban megjelent cikk, az itt közölt írás is kizárólag a szerző magánvéleménye, nem feltétlenül tükrözi az Izraelinfo álláspontját.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.