Nagysebességű vasútvonal a Siratófaltól Tel-Avivig

A Jeruzsálem – Tel-Aviv vasút épülő alagútja - fotó: Haim Zach

A közlekedési miniszter, Jiszrael Katz terveket rendelt be a Tel-Aviv és Jeruzsálem közötti nagysebességű vasútvonal kiszélesítésre, mely magában foglal egy föld alatti megállót az Óvárosban, a Siratófal közelében.

A bővítés részeként 80 méter mélyen 2 km hosszú alagutakat fognak fúrni. Katz felhívta a figyelmet, hogy az útvonal kiszélesítése jelentősen csökkenti a Binjanei Hauma vasútállomáson a torlódást, és lehetővé teszi turisták, diákok és mások számára, hogy könnyen és gyorsan eljussanak a Siratófalhoz Izrael központjából.

A nagysebességű vasút projekt becslések szerint 7 milliárd sékelbe kerül. Az összeg magában foglalja az 56 km hosszú sínpárokat, melyek Tel-Avivból indulnak, és érintve a Ben Gurion Repülőteret és Modi’int, egészen Jeruzsálemig húzódnak.

A menetidő Tel-Avivból Jeruzsálembe várhatóan 28 perc lesz.

A munkálatok befejezését 2017 végére, az első utazásokat Pészach környékére (2018) tervezik. Csúcsidőben 15 percenként indítanak járatokat mindkét irányba.

„A Jeruzsálembe vezető nagysebességű vasútvonal az izraeli vasútfejlesztési terv legnagyobb projektje. Összeköti Dél-Közép-Izraelt Jeruzsálemmel, és lehetővé teszi több ezer ingázó munkavállalónak, hogy minden nap gyorsan és kényelmesen eljusson a fővárosba” – nyilatkozta Katz.

Forrás: ujkelet.live

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.