Netanjahu kínosan ügyelt az izraeli semlegességre az amerikai elnökválasztási kampányban

Trump és Clinton - fotó: Wikipédia

Benjámin Netanjahu, a nyíltan republikánus érzelmű izraeli miniszterelnök kínosan ügyelt az amerikai elnökválasztáson a jelöltekkel szembeni semlegességére, mert több elemző szerint szíve mélyén, titokban Hillary Clinton demokrata párti jelölt győzelmét látná szívesebben – írta a Háárec című újság kedden a honlapján.

Ansel Pfefer elemzése szerint a tizenéves korát Amerikában eltöltött, majd a nyolcvanas években az izraeli diplomácia szolgálatába állt Netanjahu egyértelműen a republikánus értékek, és különösen Ronald Reagan politikájának híveként határozza meg magát.

Az izraeli kormányfő mégis demokrata amerikai elnökökkel volt kénytelen együttműködni mind első kormányzati periódusában a kilencvenes évek végén – Bill Clinton idején –, mind 2009-es újraválasztása óta Barack Obama elnöksége alatt, ami olykor nehéz perceket szerzett számára, elsősorban a palesztin kérdésben elfoglalt eltérő álláspontjuk miatt.

Netanjahu nyilván nem felejtette el azt sem, hogy Clinton 1999-ben személyes kampánystábját küldte Izraelbe, hogy megbuktassák, és ellenében hatalomra segítsék Ehud Barak baloldali politikust. Hillary Clinton egy választási műsorban azzal jellemezte az izraeli miniszterelnökkel ápolt kapcsolatának közeliségét, hogy akár kiabálhat is Netanjahuval – aki viszont köztudottan nem szívleli, ha bírálják, és egyre inkább személyes támadásnak tekinti a politikája elleni fellépést is.

Republikánus értékvilága és Barack Obamával való összetűzései nyomán érthető, hogy négy évvel ezelőtt Obamával szemben nyíltan támogatta Mitt Romney akkori republikánus párti elnökjelöltet, akit Jeruzsálemben régi barátjaként látott vendégül a kampány időszakában.

Noha tavaly kétszer is beharangozták Donald Trump Izraelbe utazását, ezúttal a mostani republikánus elnökjelölt fogadása – valószínűleg Netanjahu kívánságára – mégis elmaradt.

Netanjahu szeptemberben New Yorkban járva, az ENSZ Közgyűlésének ülésszaka idején kínosan ügyelt rá, hogy mindkét jelölttel azonos körülmények között, azonos időt töltsön el, és a szokásos e heti vasárnapi kormányülésen is azt hangoztatta, hogy mindkét jelölttel egyformán kész az együttműködésre megválasztása esetén.

Mindezt annak ellenére tette, hogy legfőbb amerikai támogatója, Sheldon Adelson amerikai kaszinómágnás nyíltan kiállt Trump mellett, és több tízmillió dollárral finanszírozta kampányát. Adelson Izraelben a becslések szerint évente ötven millió dolláros veszteséget könyvel el a Netanjahut támogató, ingyen osztogatott, több százezres példányszámú Jiszrael Hajom (Izrael Ma) című napilap miatt.

A drákói szigorú izraeli törvények szerint csak csekély összeggel lehet támogatni a politikusokat, de Adelson ezzel az újsággal sikeresen meg tudja kerülni a szabályokat, és segíti védencét, politikai szándékainak megtestesítőjét.
A Jiszrael Hajom a kampány során végig egyértelműen kiállt Donald Trump mellett, három nagyszabású interjút közölt vele, világosan jelezve az újság kiadójának – a kormányfő legfőbb patrónusának – szándékát. Netanjahu mégsem kötelezte el magát a republikánus jelölt mellett.

A Háárec ennek megmagyarázására idézte a Netanjahut kiválóan ismerő, népszerű Dan Margalit újságíró Facebook-bejegyzését, miszerint a kormányfő jobban szeretné Clinton megválasztását, “mert ismeri Hillaryt, a határokat, melyeken belül hatalmát használná. Bibi (Benjámin Netanjahu) látja Trump lobbanékonyságát is, és tudja, hogy ez az ember elveszítheti a fejét, félresöpörheti és semmisnek tekintheti minden Izraelnek tett ígéretét.”

A Háárec cikke szerint az amerikai választási kampányban mutatott semlegesség irányába hathatott az is, hogy Netanjahu tiszteli és fél Hillary Clintontól, és az izraeli kormányfő és Izrael számára a 83 éves, csökkenő hatalmú, bűnügyi eljárások alatt álló kaszinómágnás támogatása egyre inkább terhet jelent, semmint segítséget politikájához.

MTI

Ki lenne jobb Izraelnek?

  • Clinton (64%, 21 Votes)
  • Trump (18%, 6 Votes)
  • Nem tudom (18%, 6 Votes)

Összes szavazó: 33

Loading ... Loading ...

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.