Az életveszélyben lévő Holt-tenger megmentéséért vállalták az életveszélyt

Életmentő a Holt-tengernél - fotó: Mark Neyman / Izraeli Kormány Sajtóiroda

A világ különböző tájairól érkezett sportemberek úszták át kedden a Holt-tengert, hogy a mostanáig példátlan kihívást teljesítve hívják fel a figyelmet az Izrael és Jordánia területén fekvő tó vízszintjének drámai csökkenésére.

„Ha lehetséges végrehajtani a lehetetlent, vagyis átúszni a Holt-tengert, akkor annak megmentése is lehetséges” – mondta Oded Rahav, az erőt próbáló kihívás teljesítőinek egyike, aki az átúszás megszervezésében is részt vett.

A 17 férfiból és nyolc nőből álló csapat nagyjából hét óra alatt teljesítette a Jordánia és Izrael közti 16 kilométeres távot. A palesztin területekről, Új-Zélandról, a Dél-afrikai Köztársaságból, Dániából és Izraelből érkezett sportemberek az egész arcukat védő speciális búvármaszkot viseltek, hogy védekezzenek az erősen sós víz ellen.

A Holt-tenger csaknem tízszer sósabb az óceánnál. Ha valaki túl sokat nyel a vizéből, az halálos kimenetelű is lehet, a magas sókoncentráció a bőrt és a szemet is irritálhatja. A csapatot orvosi felszerelésekkel és élelemmel ellátott hajókkal kísérték.

A szervezők szerint eddig példátlan átúszás célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a tó zsugorodására. A Föld legmélyebben fekvő szárazföldi területén található Holt-tenger víztükre 423 méterrel húzódik a tengerszint alatt. A tó sós vize annyira sűrű, hogy az emberi test lebeg a felszínén, ami népszerű turistacélponttá teszi a tavat.

fotó: Olam Hamaim
fotó: Olam Hamaim

A Holt-tenger vízszintje drámaian csökkent az elmúlt évtizedekben. A természetvédők szerint elsősorban a fenntarthatatlan vízgazdálkodás és a tó ásványi kincseinek túlzott kitermelése felelős a folyamatért.

Az átúszás szervezői szerint a ma már két külön tóból álló Holt-tenger vízszintje több mint 25 méterrel csökkent az elmúlt harminc évben. Az EcoPeace Middle East nevű természetvédelmi csoport szerint 2020-ra várhatóan csaknem 20 méterrel fog visszahúzódni a tó partvonala.

MTI / Izraelinfo

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.