Mecmad és a Messiás

Jeruzsálemi taxi. Fotó: Bódi Géza

„Kérdezd meg bármelyik muszlimot: ezt mindenki elfogadja! – magyarázta nagy hévvel a taxis applikációban Mecmad Frecat néven futó arab sofőr. – A keresztények szerint Jézus maga az Isten, akit megöltek a rómaiak, de ez tévedés. Jézus zsidó származású próféta volt, akinek semmi köze a háromszáz évvel később született kereszténységhez. Amikor Júdás elárulta az isteni lélekkel teljes ‘Dávid Fiát’, aki halottakat támasztott fel, betegeket gyógyított, a Felkent újabb csodát tett: átváltoztatta külsejét az áruló tanítványéra, az övét pedig a sajátjára. A rómaiak így valójában Júdást feszítették keresztre, Jézus pedig felment a mennybe. De eljön az idő, amikor visszatér és az egész emberiség számára elhozza a megváltást. Az Ő visszajövetelét várja minden iszlám hívő és nem Mohamedét. Aki ebben nem hisz, az nem is muszlim!”

%d7%9e%d7%a9%d7%99%d7%97
Sámuel próféta felkeni Dávidot (i.e. 3 századi műemlék a szíriai Dura-Európoszból). A Messiás (משיח) szó jelentése: Felkent. – Fotó: Wikipédia

„Hmm.. ez érdekes – mondtam. – A zsidók várják a Messiás eljövetelét, a keresztények a Messiás visszatérését, a muszlimok szintúgy. Ezek szerint abban mindannyian egyetértenek, hogy az Eljövendő nem más, mint a Felkent. Ha tehát eljön a Messiás, akkor mindhárom vallás hívei örülhetnek majd?”

„Persze, mindenki! Ez itt a lényeg. A közös pont!” – válaszolta lelkesen.

„A síiták és a szunniták1 ugyanúgy gondolkodnak Jézusról?” – kíváncsiskodtam tovább, miközben fizettem.

„A síiták azok nem muszlimok – legyintett türelmetlenül, majd még hozzáfűzte: – Iszlám Állam meg Hamasz… ezek szemét söpredék, ez nem iszlám.”

„Pedig ők is szunniták.”

„Mindenhol vannak rossz emberek, mindegy, melyik vallás. A lényeg csak az, hogy Te ne tartozz közéjük” – intett még búcsúképpen Mecmad Frecat, mielőtt újabb hallgatókra éhesen továbbhajtott Kelet-Jeruzsálem felé.

‘Kérdezd meg bármelyik muszlimot: ezt mindenki elfogadja!’ – jutott eszembe másnap, mikor a munkahelyemen összefutottam Abirral, a vallásos muszlim családból származó szekuláris lánnyal. Úgy döntöttem, teszek egy próbát, és megkérdezem, mit gondol Jézusról. Abir ateistának vallja magát, ezért kicsit meglepődtem válaszán:

“Ő a Messiás – felelte. – Ő az egyetlen próféta, aki nem halt meg. Felment a mennybe, de hitünk szerint majd visszajön és elhozza a megváltást. Előtte azonban még eljön a Hamis Próféta.”

 

  1. Síiták és szunniták: a szunniták  a muszlim világ legnagyobb irányzatát képviselik (kb 88%).  Az iszlám síita irányzata (kb 11%) államvallás Iránban, ahonnan az Izraelt Libanonból fenyegető Hezbollahot, a szintén síita terrorszervezetet pénzelik.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.