Meg nem épült Trump-tornyok Izraelben

Trump-torony New-Yorkban

Az USA jövendő elnöke Izraelbe is Trump-tornyokat tervezett – de eddig nem jött össze neki.

Donald Trump Ramat Ganba a „Közel-Kelet legmagasabb épületét”, Netanjára luxusszállót, Askelonba pedig golfpályát álmodott az utóbbi évtizedben – írta a Ynet. Mindez papíron maradt, de nem adja fel, lesznek még Trump-tornyok errefelé. „Nagyon érdekel minket Izrael – nyilatkozta Ivanka lánya, aki maga is zsidóvá lett férje, a milliárdos-csemete Jared Kushner kedvéért.

Trump torony belülről New-Yorkban
New-York-i Trump-torony belülről

Nem épült meg a nevét viselő, Tel-Aviv arculatától ugyancsak eltérő, Trump-stílusban giccses, hetven emeletes és koronával díszített Trump Plaza toronyház – szerencsére. Rágondolni is rossz hogy, a még a fürdőszobák tükrébe is tévéket építettek volna, hogy aranyban pompázó, márványoszlopos, egyenruhás portásos lobbi fogadta volna a mindennapjaikat pólóban és farmerben élő belépőket. De aztán a tervezgetés kellős közepén a telek tulajdonosa továbbadta dupla pénzért a Trump neve miatt felértékelődött földterületet, és így kútba esett az építkezés.

Hasonló sorsra jutott egy Netanjára tervezett szálloda is, ott is új gazdára lelt a kiszemelt telek, még mielőtt megjöttek volna a földgépek. A kudarc fő oka mindkét helyen az volt, hogy Trump csak a nevét adta volna a projektekhez, pénzt nem szándékozott befektetni, és így végül másé lett minden – olyané, aki a vagyonát is beleadta a szíve-lelke mellé.

A következő ötlet egy 18 lukas askeloni golfpálya volt, megspékelve 650 szállodai szobával, kongresszusi központtal és boltokkal, de a helyi földhivatal kevésbé volt lelkes, és így végül Dubajban épült meg ez a beruházás.

Jared Kushner, a zsidó vő is próbálkozott régebben Izraellel, ő a Főnix biztosítót vette volna meg két évvel ezelőtt Jichák Tsuvától, de ez az üzlet fennakadt a helyi üzleti szabályozás hálóján, és nem jött létre. Azonban felesége, Ivanka Trump változatlanul bizakodó, s továbbra is Trump-féle luxusépületeket és szállodákat álmodik Izraelbe – állítja a Ynet.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.