Nyomozás indul tengeralattjáró-ügyben

Tengeralattjáró - fotó: Wikipédia

Aviháj Mendelblit főállamügyész rendőrségi vizsgálatot rendelt el a gyanús tengeralattjáró- és hadihajó-beszerzési ügyekben.

A szerdai bejelentést egy, a rendőrséghez eljutott új információ előzte meg, amelyről azonban egyelőre nem lehet többet tudni.

Korábban egy konferencián szerdán Avigdor Liberman védelmi miniszter kijelentette, hogy „kiváló döntést hoztunk a tengeralattjárókról biztonságunk védelmében. Nem lehet részletezni az összes érvelést, de ígérhetem, hogy a legjobb döntést hoztuk meg, széles, biztonsági szakértők és a politikusok közötti konszenzussal.”

Liberman a menesztett Mose Jaalon védelmi minisztert váltotta fel a biztonsági tárca élén, miután Benjámin Netanjahu és Mose Jaalon volt védelmi miniszter kapcsolata nagyrészt a tengeralattjárók ügye miatt tavasszal teljesen megromlott.

Netanjahu a hadsereg vezetésének, és személyesen Jaalonnak a tiltakozása ellenére ragaszkodott három újabb tengeralattjáró beszerzéséhez egy német vállalattól, amelynek izraeli lobbistája az ő ügyvédje és bizalmasa volt.

Mose Jaalon – miután a tízes tévécsatorna nyilvánosságra hozta az ügyet – a facebookon alátámasztotta a tévében elhangzottakat, vagyis hogy szerinte fölösleges volt az újabb három tengeralattjáró megvásárlása, hogy azok nem szerepeltek a hadsereg előzetes elképzeléseiben, és hogy ő mindent megtett a háta mögött folytatott ügylet megakadályozásáért.

A tengeralattjáró-botrányról itt olvashat.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.