Újabb 6 milliárd dollárt visz az Intel Izraelbe

fotó: Elvis untot / Wikimedia

Izraelből látják el a világot a legmodernebb chipekkel.

Az Intel felavatta a cég legkorszerűbb chipjeit előállító gyártósorát az izraeli Kirját Gátban lévő üzemében. A beruházás 6 milliárd dollárba került, melyből 300 milliót az izraeli kormány állt. “Önök teremtik meg a jövőt. E technológiát használva megsokszorozzák Izrael erejét. Izrael a világ egyik legjelentősebb technológiai szuperhatalmává vált.” – mondta Netanjahu a megnyitó alkalmával.

Amir Faintuch, az Intel izraeli részlegének igazgatóhelyettese elmondta, hogy a vállalat izraeli fejlesztései segítik hozzá az Intelt, hogy chipgyártóból olyan céggé váljon, melynek termékei világszerte a legmodernebb kommunikációs termékek milliárdjait mozgatják. Az Intel első tengeren túli fejlesztőközpontja Haifán jött létre, és a cég legmodernebb chipjeit is Izraelben fejlesztették ki.

Maxine Fassberg, az Intel izraeli igazgatója szerint a vállalat már 17 milliárd dollárt fektetett az izraeli gazdaságba, és a következő évtizedben még 5 milliárd dollárt költ el az országban, izraeli termékek és szolgáltatások megvásárlásával.

“42 év alatt az Intel az izraeli gazdaság, piac és társadalom integráns részévé vált. A több tízezer izraeli dolgozó a teljes társadalmat tükrözi vissza. Cégünk sokat tesz Izrael déli térségének fejlődéséért, növeli az izraeli exportot és világszínvonalú termékeket állít elő.”

Daniel Benatar, a Kirját Gát-i gyár igazgatója is kiemelte, hogyan vesz részt az Intel a társadalmi integrációban. “Az Intel a világ egyik legmodernebb üzemét hozta itt létre, sok ezer dolgozónak ad munkát, kezdve a vízvezeték szerelőktől és építőmunkásoktól egészen a fejlesztőmérnökökig és kutató vegyészekig. Dolgoznak nálunk zsidók, arabok, beduinok, drúzok, muszlimok, keresztények, harediek, fiatalok és idősek egyaránt. Erre nagyon büszkék vagyunk.”

Az Intel haifai kutatóbázisa augusztusban bejelentette, hogy kifejlesztették a cég valaha létezett leggyorsabb chipjét, mely egy ötéves számítógéphez képest 70%-os teljesítménynövekedést jelent. Szeptemberben bejelentették, hogy a vállalat együttműködésbe kezdett a Teva gyógyszeripari céggel, hogy együtt találják meg a Huntington-kór ellenszerét.

Az Intel még 1974-ben kezdte meg működését Izraelben. Az elmúlt évtizedekben Izraelben készültek a cég legmodernebb termékei, mint a Sandy Bridge és az Ivy Bridge processzor. Eddig több mint egymilliárd processzort exportáltak az izraeli gyáraikból, köztük a 8088-as modellt, mely az első, személyi számítógépekbe szánt processzor volt és a Pentium MMX processzort, mely a XX. század legnépszerűbb processzora volt.

zsido.com / Izraelinfo
forrás: The Tower

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.