Buchrisz lányai, avagy nemi erőszak civilben és egyenruhában

A Buchrisz ügy - fotó: youtube screenshot

Az utóbbi hetekben hatalmas közfelháborodást váltottak ki Izrael szerte nők molesztálásának, sőt megerőszakolásának hírei.

Gil Seffer, Benjámin Netanjahu hivatalának egyik vezetője egy rendezvény után egy énekesnővel erőszakoskodott: előbb egy autóban megpróbálta erőszakkal megcsókolni, majd kérése ellenére nem vitte haza tel-avivi otthonába csak több óra elteltével, s helyette tiltakozása ellenére barátai lakására szállította.

A napokban derült fény Alon Castiel tel-avivi milliomos-csemete és ingatlanmogul ügyeire is. Ő rendszeresen  alkohollal vagy más segédeszközzel elkábította a lányokat, akiket aztán lakásában megerőszakolt. Az első rendőrségi feljelentő példáját már több áldozat is követte.

Miután kiderült, hogy Bertolucci Utolsó tangó Párizsban című filmjének a főszereplője, Maria Schneider mit sem sejtet a vajas megerőszakolós jelenetről, amit a kamerák előtt Marlon Brando végrehajtott, szóval éppen most egykori kollégái elmesélték, hogy hasonlót követtek el Menáhem Golán rendező utasítására Gila Almagor színésznővel szemben is. Egy csoportos erőszakot is bemutató izraeli filmről, az Út királynőjéről van szó, és 1971-ről. Same in Hebrew.

A legnagyobb figyelmet a helyi médiában azonban Ofek Buchrisz volt katonatiszt ügye nyerte el, aki a hadseregben élet és halál uraként, kipával a fején, vagyis elvileg a vallás etikai parancsait is követve folytatta üzelmeit katonalányokkal. Egyikük feljelentést tett, de a katonai hatóságok gyors igazságszolgáltatás helyett meghurcolták, hiszen Izrael hőse tagadta a vádakat, és ő nem hazudhat. Buchrisz a bizonyítékok súlya alatt később mégis vádalkut kötött, melynek keretében beismerte tettét.

Ezt a vádalkut a nőjogi szervezetek hevesen bírálták, mert a bíróság megkerülésével nem kerülhet napfényre az igazság, tehát gyakorlatilag eltusolták az ügyet. A közfelháborodást négy színésznő dalba öntötte, amit katonaruhában adnak elő a következő felvételen:

 

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.