Kezdeményezés az izraeli ortodoxia monopóliumának megtörésére

Bill és Amy Lipsey - fotó: www.honeyfoundationforisrael.org

Az izraeli ortodoxia monopóliumának megtörése reményében egy New Jersey-i család kész az állam megkerülésével fizetést adni  más irányzatok rabbijainak.

A Honey Alapítvány Izraelért célja az elkövetkező években, hogy havi ösztöndíjjal lásson el Izraelben 500 közösségi rabbit, olyanokat, akik nem kapnak fizetést az államtól.

Ha Izrael állam nem ad fizetést egyes felekezetnél dolgozó rabbiknak, majd mi megtesszük. Ez, dióhéjban a New Jersey-i Livingstonban élő család állásfoglalása. Vallási forradalmat terveznek indítani Izraelben. Olyan rabbik létminimumát tervezik biztosítani, akik nem jogosultak állami támogatásra, és ez jelenleg magában foglalja a legtöbb konzervatív, reform és liberális ortodox rabbikat. A család hisz abban, hogy ezzel segítik építeni és táplálni az alternatív vallási közösségeket Izraelben, ezáltal háttérbe kényszeríthetik az ortodoxia dominanciáját.

„A célunk, a zsidóság szabadon gyakorolhatósága.” – foglalta össze Bill Lipsey a küldetésüket, Amyvel a feleségével együtt alapított civil szervezetük kick-off rendezvényén a héten.

„Ha azt akarjuk, hogy a saját irányzatunkban meghatározó legyen a rabbik szerepe, ami természetes, rendes fizetést kell kapjanak. Ahelyett, hogy több munkahelyen dolgoznak, megélhetésért, teljes mértékben a közösségeknek szentelhessék magukat.”

A Honey Alapítvány Izraelért szervezet célja, hogy az elkövetkező években 500 rabbit havi ösztöndíjjal lásson el, mondta Lipsey. Két évvel ezelőttig Izrael állama kizárólag olyan ortodox rabbiknak adott fizetést, akiket a Vallásügyi Minisztérium avatott fel. De egy nyolcéves jogi csatározást követően az állam végül kénytelen fizetést adni olyan rabbiknak is, akik nem az ortodox mozgalmakat képviselik.  Az ezekre a fizetésekre jogosult rabbik félreeső helyeken, regionális tanácsok által fenntartott közösségekben, és nem pedig nagyobb városokban teljesítenek szolgálatot. Annak érdekében, hogy a támogatásuk ne a nem-ortodox mozgalmak hivatalos elismeréseként legyen értelmezhető, a pénzeket nem a Vallásügyi, hanem a Kulturális Minisztérium költségvetéséből fizetik. Az elmúlt évben kilenc reform és két konzervatív rabbi vált jogosulttá erre a támogatásra. Ezzel szemben, a becslések szerint 500 ortodox rabbit az állam bérez. A reformmozgalomban 110 felszentelt rabbi dolgozik Izraelben, mintegy ötvenet közülük a közösségek alkalmaznak, teljes-, vagy részmunkaidőben. A konzervatív mozgalom 150 rabbit avatott Izraelben, közülük mintegy 25 van alkalmazva. Az ilyen rabbifizetések finanszírozása általában közösségi illetékek és külföldi ernyőszervezetek hozzájárulása kombinációjaként zajlik. Az állam nem ad fizetést a liberális ortodox rabbiknak, akik – ahogyan a konzervatív és a reform társaik – inkább elkerülik a merevebb izraeli ortodoxiát.

Nem Lipsey-ék választják ki, hogy mely rabbik kapják meg az ösztöndíjat, a döntést a szervezetekre ruházzák át. „Nem szeretnék munkáltató lenni.” – mondja Bill.

Sarah Lipsey Brokman, a Honey Alapitvány elnöke – fotó: honeyfoundationforisrael.org

Körülbelül öt évvel ezelőtt született az alapítvány ötlete, amikor a Lipsey család letelepedési célból egy évet az izraeli Raananán töltött. Végül úgy alakult, hogy családi és szakmai okok miatt visszatértek az Államokba. És nem azért, mert úgy érezték, hogy Izraelben nem igenlik a konzervatív zsidóságot. Bár ilyennel is szembesültek.

„Izraelben, rájöttem akkor kétféle lehetséges öndefiníció van. Vagy ortodoxnak, vagy világinak lehet lenni.” – mondta Bill a kick-off esemény résztvevőinek, melyet egy barátja otthonában tartott Raananán. „Nincs más választás. Ha valaki világi életet él, semmibe veszik, bármennyire is van esetleg vallási vonal az életében. „Szóval szerintem zsidónak lennem ebben az országban, alapjába véve, nem sikerült.”

A vállalkozásukat kísérleti jelleggel kezdték el néhány évvel ezelőtt, kizárólag a konzervatív irányzatban tevékenykedő rabbik egy csoportjának nyújtottak támogatást. De miután Bill apja tavaly elhunyt, úgy döntöttek, hogy szélesítik a kört, ahogy ő mondja, nyitott támogatási lehetőségeket nyújtanak minden felekezet rabbijainak. (Honey Bill apjának beceneve volt, innen ered az új szervezet neve.)

A Honey Alapítvány jelenleg 30 izraeli rabbit támogat, 22 konzervatív és 8 liberális ortodox rabbit. „Az ösztöndíj célja, hogy a támogatás ne legyen több mint a fizetés fele, de ideális esetben, szeretnénk, ha a negyede lenne.” – mondja Bill. Ez valójában egy bónusz. Azért adjuk, hogy ne a hó végéig kihúzva kelljen a rabbiknak élniük, hanem ezzel a segítséggel teljes mértékben a közösségi munkájuknak tudjanak élni. Lipsey-ék megtartották munkáikat, Bill az elnöke és alapító partnere egy befektetési alapkezelő társaságnak New Yorkban, Amy gyakorló pszichoanalitikus. Sarah lányuk fogja igazgatni az új civil szervezetet, amelyet saját pénzből finanszíroznak.

„Csak annyit mondok, hogy több millió dollárt különítettünk el a szervezetnek, – mondja Bill. „Nem akarok részletekbe belemenni, de szeretnék pár új embert a bizottságban tudni.”

A vallási forradalmat úgy képzeli, hogy a zsidóság különböző irányzatai és felekezetei mind egyenrangúak lesznek Izraelben, és nem az ortodoxia és a semmi közül kell majd választani.

Nem kis részben azoknak a rabbiknak köszönhetően, akiket támogat.

Judy Maltz – Háárec

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.