A telepeseket támogató David Friedmant jelölte meg izraeli nagykövetének Donald Trump

Donald Trump - fotó: wikimedia

Donald Trump megválasztott amerikai elnök csütörtökön bejelentette: a telepespolitikát támogató és a palesztin-izraeli kétállami megoldást megkérdőjelező csődügyi jogászt, David Friedmant fogja jelölni izraeli nagykövetnek.

Friedman tudatta: alig várja, hogy megkezdhesse a munkát “Izrael örök fővárosában, Jeruzsálemben”.
Trump korábban már beszélt arról, hogy Tel-Avivból Jeruzsálembe helyezik át az amerikai nagykövetséget Izraelben.

A nemzetközi közösség nem ismeri el Jeruzsálemet Izrael fővárosának. A legtöbb nagykövetség Tel-Avivban van.
Jeruzsálem a zsidó, a keresztény és a muszlim vallás számára is szent város, jövője pedig a közel-keleti béketárgyalások egyik legnagyobb vitát kiváltó kulcskérdése. Izrael ahhoz ragaszkodik, hogy az egységes és oszthatatlan Jeruzsálem a zsidó állam fővárosa legyen, a palesztinok viszont abból nem engednek, hogy Kelet-Jeruzsálem a majdani palesztin állam központja legyen. A város többségében arabok lakta keleti részét 1967-ben, az úgynevezett hatnapos háború során foglalta el Izrael, de annektálását a nemzetközi közösség nem ismeri el.

Trump tudatta: Friedman meg fogja őrizni Izrael és az Egyesült Államok “különleges kapcsolatát”.
A Háárec című izraeli napilap a nyáron interjút készített Friedmannal, s arról is kérdezték: támogatja-e Trump a palesztin állam létrehozását. Erre Friedman azt felelte, hogy “az izraeliek jóváhagyása nélkül nem”. “Ha az izraeliek nem akarják, akkor Trump szerint nem kell erőltetni. Szerinte nem életbevágó Amerika számára, hogy létrejöjjön egy független palesztin állam” – mondta Friedman.

A Reuters hírügynökség azt írja: David Friedman egyes kérdésekben kifejezetten szélsőjobboldalinak nevezhető; támogatja a zsidó telepek építését palesztin területeken és Ciszjordánia annektálását. A legtöbb ország szerint a megszállt területeken illegálisan épültek zsidók lakta telepek. A palesztinok szerint a telepek akadályozzák a békét.

A magát Izrael- és békepárti, liberális zsidó csoportként meghatározó J Street nevű szervezet élesen bírálta Trump döntését, felelőtlennek nevezve Friedman tervezett kinevezését, mert szerinte ez veszélybe sodorja az Egyesült Államok hitelességét a térségben és a világban egyaránt. A konzervatív Amerikai Cionista Szervezet ezzel szemben úgy nyilatkozott, hogy Friedman “minden idők legnagyszerűbb amerikai nagykövete lehet Izraelben”.

Aaron David Miller, aki demokrata és republikánus kormányoknak is adott tanácsot, azt mondja: Friedman kinevezése jelentős hangnemváltást jelez, de korai még kijelenteni, hogy Trump sutba vágná a kétállami megoldás elképzelését a Közel-Keleten.

Egyelőre nem világos, hogy pontosan hogyan dolgozna Friedman Jeruzsálemben. Trump stábja számol például azzal a lehetőséggel, hogy Friedman a Jeruzsálemben jelenleg is működő konzulátuson dolgozna, s Washington pusztán emiatt azt tekintené nagykövetségének Izraelben.

Korábban elnökjelöltként Bill Clinton és George W. Bush is azt ígérte: Jeruzsálembe költözik az amerikai nagykövetség, de hivatalba lépésük után végül elálltak ettől, mondván: előbb az izraeli és a palesztin félnek egymással kell rendeznie a város sorsát. Jeruzsálem polgármestere azt mondta: beszélt Trump embereivel, és az a benyomása, hogy a megválasztott elnök nem a levegőbe beszél.

MTI