Kellemes karácsonyt 5 izraeli városból

Karácsonyi vásárok, koncertek, misék és túrák  Jeruzsálemben, Názáretben, Haifán, Ramlában és Tel- Avivban a “szeretet ünnepén”. Események, amelyek kihangsúlyozzák a tolerancia és befogadás értékeinek fontosságát, de leginkább azt, hogy teljesen mindegy, milyen vallású az ember, ünnepelheti Izraelben is a karácsonyt.

Názáret

Názáret, ez a közel 2000 éves galileai város ad otthont Izrael legnagyobb keresztény-arab közösségének, ők pedig valószínűleg értenek hozzá, hogyan kell megteremteni az igazi karácsonyi hangulatot.

A hivatalos ünneplést már december 6-án megkezdték a Szent Pál téren felállított közös karácsonyfa égőinek meggyújtásával. A hagyományos karácsony esti felvonulást a város főutcáján december 24-én tartják, erre évente közel harmincezer ember látogat el. A felvonulás 15:30-kor indul és az Angyali Üdvözlet Bazilikánál zárul tüzijátékkal, az éjféli  mise ugyanott  19:00 órakor kezdődik.

December 13-20 között a názáreti önkormányzat szokásos ünnepi  kirakodóvásárt rendez Mária kútjának terén, ahol hagyományos ételeket és kézműves termékeket lehet majd vásárolni, estére pedig ugyanott zenei fesztiválokkal várják a közönséget.

Ünnepi koncertet ad Názáretben Sir Schiff András is. A Galileai Kamarazenekar, melyet többek között azzal a céllal alapítottak, hogy neves izraeli – zsidó és arab – muzsikusoknak adjon lehetőséget a közös fellépésre, különleges ünnepi koncertet ad, amelyre ezúttal a világ egyik legnagyobb magyar származású zongoraművészét hívták meg. A romantikus és ünnepi program Beethoven 1. zongoraversenyét és Mendelssohn 5. szimfóniáját (“Reformáció”) tartalmazza. A koncertet a názáreti ipari parkban tartják, a karácsonyi hangulatot dekorációk és az ünnepre jellemző frissítők szolgáltatják.

Jeruzsálem

A karácsonyi hangulatot a fővárosban éjféli mise, kórus-koncertek, piaci bevásárlás és városnézés keretében lehet megtapasztalni.

Jeruzsálemi Nemzetközi YMCA központ, amely egész évben kultúrális eseményekkel járul hozzá a város vallási és etnikai sokszínűségéhez, az ünnepek alatt is számos eseménynek ad otthont. Többek között ingyenesen látogatható karácsonyi bazárt tartottak az 1920-as években épült YMCA-torony kertjében (december 9-11 között), ahol karácsonyi kézműves vásár, hógépek, zenei előadások, egy óriás karácsonyfa és gyermekprogramok szórakoztatták a látogatókat. Az YMCA rendez karácsony éjjeli koncertet (december 24. 20:00 óra) és egy mega-karácsonyfa díszítést is, ahol a gyerekeket a fa díszítése közben koncertek, Mikulás szelfi és az YMCA-torony harangjátéka szórakoztatja.

fotó: Guillaume Paumier / Wikimedia
fotó: Guillaume Paumier / Wikimedia

Az óváros keresztény negyede is felkészült a karácsonyra, piacán nem csak ünnepi díszeket és kellékeket, hanem autentikus, olajfából készült ajándéktárgyakat is vásárolhatnak az arra járók.

Jeruzsálem és a szomszédos Ein Karem számtalan katolikus temploma és kolostora, és természetesen a közeli Betlehem városa is várja azokat, akik vallásos ünnepi áhitatra vágynak, itt található egy összefoglalás a misék helyéről és idejéről. A turisztikai minisztérium december 24-én ingyenes buszjáratokat indít a Betlehembe zarándoklók részére Jeruzsálemből. A buszok délután 3 és hajnali 3 között minden félórában indulnak a Jaffó kapu melletti Carta parkolóból.

fotó: zeevveez / Flickr
fotó: zeevveez / Flickr

Jeruzsálemben azonban nem csak egyszer, de egyenesen háromszor is megünneplik a karácsonyt. Az ortodoxok keresztények a julián naptár szerint január 7-én, az örmény katolikusok január 18-án tartják ezt a napot az óváros templomaiban hagyományos ünnepi felvonulásokkal és istentiszteletekkel. További információ az ortodox karácsonyról itt.

Tel-aviv-jaffó

Nem hagyományos karácsonyi, de a modern város hangulatához illő Téli fesztivált rendeznek december 24-én a Beit Romano épületében (Derech Yafo 9, Tel-Aviv), ahol napjaink izraeli dizájnerei, képző- és ételművészei kínálják majd termékeiket – a háttérben jó zene, forró kávé és a tel-avivi fiatalság.

Beit Romano, Tel-aviv
Beit Romano, Tel-aviv

A tel-avivi önkormányzat ingyenes ünnepi túrákat szervez a jaffói óvárosban, a Szarona piacon és a Fehér Város (Tel-aviv bauhaus negyede) területén, ezekre itt lehet feliratkozni.

Tel-Avivban lesz bécsi karácsonyi bál is Mozart, Haydan, Strauss és Offenbach zenéjével a Szent Miklós örmény templom szervezésében Jaffón, december 16-án és 30-án 20.30-kor. A koncert előtt “Mikulás-kereső” túra indul Jaffó óvárosának utcáin és borkóstolás is lesz.

A tel-avivi karácsonyi istentiszteletekről itt található további információ.

Haifa

Ez a város a vallások közötti békés együttélés szimbóluma Izraelben. Immár 23. éve rendezik meg az Ünnepek Ünnepe fesztivál. Az események két egymást követő hétvégén zajlanak (december 3-31 között) a Wadi Nisnas környéken és a német kolónia kerületében.

Az ünnepi díszeken és kivilágításokon kívül hagyományos élelmiszerek vására, régiség kirakodó- és kézműves vásár, liturgikus zenei koncertek, cirkusz, szabadtéri képzőművészeti kiállítás várja az ünneplőket.

Ramla

Ramla városa (nem tévesztendő össze a Palesztin Hatóság területén lévő Ramallával!), Izrael második legnagyobb multikulturális összetevőjű városa, lakossága zsidók, keresztények és muzulmánok keveréke. A városban ennek megfelelően számtalan templom, mecset és zsinagóga található.

A városi suk (szabadtéri piac) egyike az ország legnagyobb köztéri piacának, ahol a szokásos portékákon kívül decemberben természetesen karácsonyi termékeket is kínálnak.

A ramlei suk – fotó: a piac weboldala sukramle.co.il

A városba látogatók bepillantást nyerhetnek a Szentföld keresztény történelemébe is. A keresztény jelenlét Ramla városban már a 12. századtól megtalálható – úgy tartják, ez a város az arameus József szülővárosa is. A ferences Szent József plébániatemplom a város központi helye, szentföldi hódításai során 1799-ben Napóleon is itt állomásozott.

Az ünnepek alatt ebben a városban is tartanak karácsonyi felvonulásokat és istentiszteleteket, erről az önkormányzat honlapján lehet tájékozódni.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.