Az Izraelinfo és a magyarok

Magyar sziget a héberben - vonzza a tekintetet.

Az egyik virtuális szerkesztőségi ülésünkön a szokásos agyalás közben az alábbi kérdéseket is feltettük egymásnak, aztán azt gondoltuk, néhányunk válaszát itt is közzétesszük. Érdemes továbbgondolni őket.

Mi az Izraelinfo célja?

  1. A független tájékoztatás.
  2. Minőségi újságírás Izraelről magyarul.
  3. Izraelről írni. Magyar szemmel írni? (Van ilyen?)
  4. a) Az Info célja a kiegyensúlyozott tájékoztatás az izraeli közéletet foglalkoztató témákban b) Fórumot biztosítani az itt élő magyarul értekezőknek.
  5. Tájékoztatni Izraelről, kiegészíteni, színesíteni, amit már megírtak, vagy bemutatni, amit nem (kiegyensúlyt direkt nem írtam!).
  6. Megírni azt, amit máshol nem olvas az, aki nem tud izraeliül. A rózsaszínnél, és a kékfehérnél hitelesebb színekkel.
  7. Szerintem olyan nem létezik: csak az egyes munkatársak egyéni céljai. Hogy mi bennük a közös, az nem magától értetődő. Az én céljaim az izraelinfoval: egyfajta önkifejezés, saját szemmel bemutatni az országot az Izraelre kíváncsi olvasóknak, a kulturális sokszínűség érdekességeivel szórakoztatni magamat/másokat, az ismerethiány romboló előítéletei ellen hatni, a minden emberben közösre apellálva tűnődésre késztetni a magyarhoni és az izraeli magyarajkú rasszistákat, stb
  8. Széles spektrumú tájékoztatás, Izrael sükszínűségének bemutatása. Reálisabb kép közvetítése Izraelről.

Ki a célközönség?

  1. Magyarajkú izraeliek, magyarországi zsidók és antiszemiták.
  2. Izraeli események iránt érdeklődő magyarajkúak.
  3. Akik szívesebben olvasnak magyarul, mint héberül, angolul.
  4. Az itthoni magyar nyelvű közösség és aki a világban magyar nyelven informálódók.
  5. Magyarul olvasók.
  6. Akit a fentiek valamiért magyarul érdekelnek.
  7. Magyarul olvasók.
  8. Az itt élő, még héberül nem tökéletesen olvasó közönség, és a világban magyar nyelven olvasók. Sőt a héberül jól beszélőknek is, akiket érdekel egy sajátos magyar-izraeli “nézőpont”.

Milyen viszonyban van (kellene lennie) az ujkelet.live-val és a nyomtatott Új Kelettel?

  1. Médiapartneri, baráti.
  2. Miért kéne hozzájuk képest definiálnunk magunkat? Mindenki írja a maga útját, ők is, mi is. Két egészen más színvonalú, felépítésű és célú cuccról van szó, a körtét miért kéne az almához hasonlítgatni, csak mert mindkettő gyümölcs: magyarul Izraelben készült internetes média.
  3. Ugye nem baj, hogy idealista vagyok, és sem a sértődések, sem a szellemi szekértáborok, vagy ami még rosszabb, a politikaiak nem érdekelnek? Szoros koordinált együttműködés kéne. Közös stratégiával, hogy egy téma se úszon el, és minden potenciális olvasót elérjünk.
  4. Szoros (kohézió).
  5. Veszedelmes viszonyok…? Nyilván a jó viszony a jó, de nem kell erőltetni.
  6. Hűha, lebuktam… nem olvasom őket… De mindentől függetlenül az Infónak önmagának kell lennie: szeretném karakánnak, egyenesnek és közvetlennek látni. Nagyszerű, ha az újkeletek színvonalas kihívás. Ha nem, akkor maradjunk haverok.
  7. Egy baráti, esetenként együttműködő, de egymástól független viszonyt tartok reálisnak. Bármilyen fúziós próbálkozást reménytelennek érzek, de ebben (is) simán tévedhetek.
  8. A nyomtatott újsággal jó a viszony, az ujkelet.live-al kevésbé, de ez nem a mi hibánk, úgy érzem…

Mit gondolsz az Izraelben élő magyar közösségről? Van-e széthúzás? És ha igen, ez mennyire magyar sajátosság?

  1. Abszolút magyar dolognak tartom a széthúzást. Romboló és felesleges.
  2. Van, de ez korunkban abszolút sajátosság és nem csak magyar. Árokásó populista mozgalmak jellemzik a 21. század elejét, a racionális polgári közbeszéd véget ért, érzelmek, konspirációs elméletek uralta irracionális viták nyerik meg az olvasok jelentős, általában kevésbé iskolázott, vagy más okokból magukat elutasított kívülállóként meghatározó részét.
  3. Van széthúzás. mert ezt hoztuk a poggyászunkban. (Nem gondom hogy genetikusan…) Elvekben hinni, amelyek elkülönítenek, könnyebb, mint együtt gondolkodni: itthon is, otthon is.
  4. Nem magyar sajátosság, hisz az izraeliek is így látják magukat. Az izraeli magyar közösség többségének gondolkozását a Liberman pártjának támogatóiéval tudnám rokonítani.
  5. Nem ismerem, nyilván az infonak fontos, hogy legyen magyar közösség, mert ez a fő olvasótábor(?), de nem értem, mi a széthúzás. Hogy nem egy közös nevezőn vannak? Ez természetes.
  6. Kiver a hideg, és ökölbe szorul a gyomrom. Van-e széthúzás? Többek között az is van. És ez mennyire magyar sajátosság? Amennyire az összes többi emberi sajátosság magyar. Pontosabban: ez azok egyik sajátossága, akik elsősorban valami véletlenszerű, vagy mesterséges csoportformához való tartozás alapján határozzák meg magukat.
  7. Nagyon hasonlít a magyarországi magyarok közösségére. A széthúzás általános emberi tulajdonság (ami jól megfér az összetartozás érzéssel párhuzamosan), de minden népcsoport/populáció széthúzásának megvannak a maga kulturálisan, gazdaságilag stb. determinált sajátosságai.
  8. Szerintem ezt szeretjük mondogatni, de valójában a korban, gondolkodásban hasonló emberek megtalálják egymást, és segítik egymást. Szerintem teljesen természetes módon vannak csoportok, melyek ilyen olyan módon kapcsolódnak valahová, más pedig taszítja őket.

Milyen magyar események vannak, és ez mennyire hozza össze a magyarokat?

  1. Van pár nagykövetségi esemény, amiről jó esetben tud az ember. Vannak kis magyar bandák és nagyobbak és magánszervezéses események. Én ezt nagyjából mostanában fedezem fel, szóval nem igazán tudom még.
  2. Ez a kérdés hogy kerül ide? Sokféle van, alulról és felülről szervezett, mindet hasznosnak tartom, fontosak a személyes ismeretségek az egyes emberek – migránsok vagyunk tetszik nem tetszik, csak a gyerekeink nem azok – biztonságtudatához egy új országban.
  3. Vannak események szépszámmal. De hogy ez a szépszám sok, kevés, vagy elég, azt nem tudom megítélni. Azt viszont látom, hogy nem komplexek: van amelyiken az egyik brancs nincs ott, és van amelyiken a másik… Együtt (igen a Követséggel is!) kellene ezt is csinálni, az összes egymással szóba se álló gittegyletnek. Az reprezentálna minket: izraeli magyarokat. (És jól érezhetnénk magunkat együtt) Persze, ha van ilyen igény.
  4. Jó kezdeményezés a Choma féle kirándulás. A követségi szervezésektől előítéletesen viszolygok, de lehet, hogy szorosabb együttműködést kéne kiépíteni, és mi magunk is adhatnánk ötleteket a követségnek.
  5. Az infón kívül én nem igazán magyar eseményezek, így nem tudok erre válaszolni (őszintén, nekem hiányzik a Drory-féle magyar kulturális esemény, és apropó, széthúzás ide-oda, ebben lehetne közösen működni).
  6. Gőzöm nincs… Eleve nem vagyok nagy eseményjáró, “magyar” eseményektől pedig kifejezetten tartózkodom. Ha hiszitek, ha nem, veletek sem azért vagyok kapcsolatban, mert magyarok vagytok.
  7. Nem tudom.
  8. Vannak néha néha kirándulások, most ügye színház, gulyásparti, amit a nagykövetség ösztöndíjasa szervez, ezek, amiket én tudok, és ezen kívül még sok-sok magán rendezvény, ahol a kisebb csoportok találkoznak. Szerintem, ezek jók, mert ha nem is mindenkit hoznak össze, esély van új emberekkel megismerkedni.

Az online felületen érezhető fellendülés az izraeli magyarok életében mennyire valódi, vagy mennyire köszönhető inkább a social mediumok és egyéb eszközök elterjedésének?

  1. A bohémélet kerekasztal szerintem jól volt megcsinálva, mert az off- és online volt. Ügyes volt. Az talán fellendülés volt. Az info is fellendülést hozott! És a Choma is.
  2. Szerintem valódi, a több évtizede itt élők egzisztenciát teremtettek maguknak, és már van idejük, erejük ilyesmire, persze az új médiumok nélkül mindez nem jöhetett volna létre, továbbra is elszigetelt kiscsoportok lennének.
  3. Ezt nem tudom megítélni, korábban nem használtam ezeket, de azt látom, hogy ami nem jelenik meg ezekben, arról nem tudunk. ( A politikára ez nyilván nem vonatkozik.)
  4. Azt hiszem, a kérdésben a felelet. Igen, az onlájn felület pezsgést hoz, ergó valódi.
  5. Van fellendülés, a kérdés, hogy mennyi ideig tartja fenn ezt csak a résztvevők lelkesedése? Gondolom, ez hasonlít az 50-es években indult “pezsgő” magyar izraeli élethez, amit az ÚK képviselt (bár azok még meg is éltek ebből), de ugye az is kihalt. Az utánunk következő magyar nemzedék nem olvas már magyarul, és nem kiszem, hogy a magyar magyarokat hosszú távon ennyire érdekelné Izrael, szóval no hope, de addig is húzzuk a kötelet (Rope).
  6. Kéremszépen lassan, türelmesen és szájbarágósan elmagyarázni nekem ezt a kérdést!
  7. Nem tudom mennyire van fellendülés, mihez képest, és ha van, miért.
  8. Szerintem valódi, és köszönhető a social médiának. Ezen kívül sokkal aktívabb online elérhető magyar tartalom jelent meg, Izraelinfo, ujkelet.live és a facebookon marketingező nyomtatott újság is.

Miért fontos, hogy legyen magyar nyelven médium az izraeli hírekről?

  1. a) Ne csak MTI és HVG hírek legyenek  🙂 b) Csináljunk valamit együtt meg, ha nem is vagyunk együtt c) Kiélhessük írni akarásunkat d) Izrael méltatlanul keveset szerepelt 3 évvel ezelőttig a magyar sajtóban. (Persze a Gyurcsany-Bajnai kormány alatt sem volt sok szó róla, de annak más oka volt.) Azóta a magyar rendszer baráti-ellenséges hozzáállása miatt is fontosabb lett Izraelről írni, és ha már, akkor nem Gázáról, vagy a Nyugati Partról. Az info hírei persze nem lehetnek sokoldalúak, sem kiegyensúlyozottak, de maga a léte fontos a magyarajkú izraelieknek, a magyarországi zsidóknak és a magyarországi antiszemitáknak. Ez utóbbi célközönség miatt is kéne csöppet balanszírozni a híreket, már ha ezen a felületen ilyet kérhetek logikusan és szépen. Puszi.
  2. Számomra elsősorban azért, hogy a populista jobboldali radikalizmus ne uralja el az itteni magyar médiát, és jelenlétünkkel, másféle minőségünkkel, színvonalunkkal jelezzük, hogy élünk, s egyben tükröt tartsunk eléjük is.
  3. Indirekt megválaszoltam.
  4. Nekem, még 22 év után is a magyar nyelvre fordított információ sokkal árnyaltabb, mint ha azt héberül olvasom, hallom. Pont az árnyalatok, a sorok közt olvasás ami így megadatik.
  5. Nem fontos, de értékes.
  6. Úgy általánosságban “magyar nyelvű médium az izraeli hírekről” az túl tág. Hogy az Izraelinfo miért fontos, az már más tészta. Melyikről van szó?
  7. Hogy lehessen magyarul olvasni kint is, bent is.
  8. Több szempontból is fontosnak tartom. Egyrészt a nemrég érkezőnek nagyon fontos a tájékozódás miatt. Továbbá fontosnak tartom, hogy legyenek magyar nyelven izraeli hírek, ne csak az, amit az MTI közöl. Annyira nincs semmi otthon Izraelről, hogy mielőtt alijáztam, hetekig rémálmaim voltak, hogy háborús övezetbe jövök, még ha elvileg tudtam is, hogy épp minden rendben. Szerintem fontos árnyalni a képet, és megmutatni, hogy ez egy élő ország, nem csak háború, meg pajeszos ultraortodox őrültek vannak itt. Hogy megmutassuk, sokan, sokfélék vagyunk, és sokfélén gondolkodunk. És mint a gasztroblog szerzője, fontos nekem, hogy megpróbáljam bemutatni az itteni ételeket, vagy azt, hogy hogyan lehet a két konyhát finoman ötvözni.

 

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.