Felfüggesztették egy arab parlamenti képviselő mentelmi jogát

Baszel Gatasz fotó: wikipédia

Az izraeli parlament házbizottsága viharos ülésen egyhangúlag jóváhagyta az állami főügyész kérését, hogy függesszék fel Baszel Gatasz arab képviselő mentelmi jogát, mert mobiltelefonok börtönbe csempészésével gyanúsítja a rendőrség – közölte a Jediót Ahronót című újság honlapja.

A Balad párt és a közös arab lista képviselőjét azzal vádolják, hogy mobiltelefonokat és rejtjeles üzeneteket csempészett be két őrizetesnek – a palesztin Fatah párt biztonsági okokból elítélt tagjainak -, akiket a Negev-sivatagban lévő Keciót nevű börtönben látogatott meg.

A tízes tévécsatorna beszámolója szerint Gatasz kedden, négyórás rendőrségi kihallgatásán nem tagadta a vádakat, miután a nyomozók bemutatták neki a telefonok átadását bizonyító videofelvételeket, de azzal védekezett, hogy humanitárius megfontolásból adott telefont a foglyoknak.

A börtönhatóságok előzetes információval rendelkeztek róla, hogy a képviselő titokban telefonokat visz raboknak, ezért bekamerázták találkozójuk előtt a helyiséget, majd utána megmotozták a foglyokat. Tizenkét telefont és kódolt üzeneteket tartalmazó leveleket találtak két rabnál, akik közül az egyiket egy izraeli katona 1984-es megölése miatt ítélték el.

A kneszet képviselői eddig motozás és átvilágítás nélkül látogathatták Izraelben a börtönökben fogva tartottakat, de az ügy nyomán Gilád Erdan belbiztonsági miniszter javasolta a biztonsági okokból elítéltek látogatására vonatkozó szabályok szigorítását.

Az új indítvány szerint a parlamenti képviselők mentelmi joga nem lesz érvényes a biztonsági okokból elítélteknél, s ezért a börtönhatóságoknak nem lesz kötelessége biztosítani találkozókat velük. Az efféle viziteket ezentúl egyeztetni kell a kneszet szóvivőjével, a házelnökkel, és az állami ellenőrző bizottság elnökével is.

A telefonok és államtitkor becsempészését megelőzendő csak az ellenzék és a kormánykoalíció bizonyos képviselői látogathatják majd a biztonsági okokból elítélteket – ők is csak fizikai biztonsági ellenőrzés után, ha meg akarnak győződni róla, hogy a börtönviszonyok megfelelnek a humanitárius előírásoknak.

“Nincs még egy ország, ahol a megválasztott tisztviselők terroristákat látogatnak, olajat öntve a tűzre, politikai haszonszerzésből”- mondta Erdan a Jediót Ahronót honlapjának. “Remélem, a kneszet elfogadja javaslatomat és véget vet ennek a nevetséges helyzetnek”- tette hozzá.

Baszel Gatasz korábban azzal került a lapok címoldalára, hogy részt vett egy Svédországból Gázába tartó blokádtörő flottillában, valamint legutóbb szeptember végén Simon Peresz Nobel-díjas politikus betegsége, majd halála idején Pereszt szidalmazó kijelentéseket tett.

MTI