Etióp származású bírónőket avattak Izraelben – először

Etióp származású bírónők tettek esküt a héten Izraelben: “Úttörőknek számítanak” – üdvözölte őket az igazságügyi miniszter

Az államelnök, Reuven Rivlin új bírákat avatott fel a héten az izraeli igazságszolgáltatási rendszerbe, közöttük két etióp származású bírónőt. Izrael állam történetében most először kaptak etióp származásúak bírói címet.

Az igazságügyi miniszter, Ayelet Saked gratulált a két új bírónőnek és őket “az etióp zsidóság és Izrael állam büszkeségének”, az utánuk jövők előtt utat nyitó “úttörőknek” nevezte.

Kinevezésük fontos és időszerű volt, hiszen miközben ma közel 750 bíró ítélkezik az izraeli bíróságokon, közülük egyetlen egy sem képviseli  közvetlenül az etióp származású közösséget. Izrael etióp állampolgárainak száma mintegy 150 ezer, az etióp aliya (bevándorlás) már évtizedekkel ezelőtt elkezdődött.

A bírákat Izraelben egy kilenc tagú választási biztottság jelöli ki, melynek tagjai az igazságügy miniszter, a Legfelsőbb Bíróság elnöke és két bírája, a pénzügyminiszter, két kneszet képviselő illetve az ügyvédi kamara két tagja. Bírói tisztségre az a jogi végzettséggel rendelkező választható, aki már legalább öt éve ügyvédi tevékenységet folytat és sikeresen elvégezte a bírói szaktanfolyamot.

Az igazságügyi minisztérium ebben az évben egy tárcaközi bizottságot alakított az etióp lakossággal szemben tapasztalható rasszizmus felszámolására, többek között az állami intézményrendszeren belüli reformok segítségével. A bizottság által kidolgozott közel 53 javaslat egyike az is, hogy biztosítani kell az etióp származású lakosság megfelelő képviseletét a bírósági rendszereben is. A bizottság elnöke a javaslat előszavában úgy fogalmazott, hogy sajnos a bőrszínük miatt “jól látható” etióp lakosság a valóságban sok területen még ma is “láthatatlan”, nincs megfelelő érdekképviselete.

Dorit Beinisch, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöknője a két bíró kijelölése kapcsán nyilatkozott a Globes magazinnak és elmondta: “Mindig azon a véleményen voltunk, hogy olyan jelölteket is indítani kell a kiválasztandó bírák között, akik tükrözik az Izraelben élő lakosságban megtalálható különböző népcsoportokat, azzal a feltétellel, hogy megfelelő képesítéssel rendelkezzenek és szakmailag is megfeleljenek.” “Tény, hogy az izraeli igazságszolgáltatásban a nők már nagy számban képviseltetik magukat, de ez egy folyamat eredménye volt, és nem volt a kezdetektől ennyire természetes. Ma már igen sok kitűnő etióp származású ügyvéd praktizál (Izraelben), és nem kétséges, hogy egy megfelelő jelölt származását is figyelembe kell venni a kiválasztás során”- tette hozzá Beinisch.

Arra a kérdésre, hogy egy etióp bíró érzékenyebben viselkedik-e az ügy tárgyalása során az előtte fellépő, a közösségéhez tartozó ember nehéz helyzete iránt, Beinisch így válaszolt: “Egy bírónak nem kell a saját bőrén tapasztalnia a diszkriminációt ahhoz, hogy ez iránt érzékeny legyen. Egy bírónak objektívnek kell lennie, és mindenkivel szemben érzékenységet kell tanúsítania . Emellett persze egy bíró magával hozza a “személyes poggyászát is”. Ez természetes. Fontos egy ilyen hozzáállás is.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.