A palesztin elnök reméli, nem költöztetik Jeruzsálembe az USA izraeli nagykövetségét

abbasz
Fotó: Wikipedia

A palesztin elnök szerint zsákutcába jutna a békefolyamat, ha az Egyesült Államok Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetné izraeli nagykövetségét. Az elnök azt mondta, reméli, erre nem fog sor kerülni.

Zsákutcába jutna a közel-keleti békefolyamat, ha az Egyesült Államok Tel-Avivból Jeruzsálembe költözeti át nagykövetségét – figyelmeztetett Mahmúd Abbász palesztin elnök. Bízunk abban, hogy ez nem fog megtörténni”– mondta Betlehemben a nagykövetség Jeruzsálembe költöztetéséről Mahmúd Abbász.

Trump beszélt a költöztetésről

A külképviselet Jeruzsálembe költöztetéséről Donald Trump megválasztott amerikai elnök beszélt korábban, s az általa választott leendő amerikai nagykövet is úgy nyilatkozott, hogy alig várja, hogy megkezdhesse a munkát Jeruzsálemben.

Jeruzsálem vitatott terület

A nemzetközi közösség nem ismeri el Jeruzsálemet Izrael fővárosának. A legtöbb nagykövetség Tel-Avivban található. Jeruzsálem keleti, főleg arabok lakta részét az 1967-es, úgynevezett hatnapos háborúban foglalta el Izrael.

A keresztények, muszlimok és zsidók által is szent városnak tekintettJeruzsálem sorsa a béketárgyalások egyik olyan kulcskérdése, melyben jelenleg feloldhatatlannak tűnik az ellentmondás.

A zsidó állam az “örök és oszthatatlan” Jeruzsálemet tekinti fővárosának. A palesztinok viszont azt követelik, hogy a Szikla-dómot és az al-Aksza mecsettel a Templomhegyet is magába foglaló Kelet-Jeruzsálem legyen majdani független államuk fővárosa.

MTI