Plakátkampány a két-állam megoldásért a válasz a párizsi csúcstalálkozóra

Izrael egykori vezető biztonsági tisztviselőinek 250 fős csoportja vasárnap plakát-, és hirdetmény-kampányt indított szorgalmazván az azonnali elszakadást a Nyugati Partvidéken élő palesztinoktól.

Az Izraeli Biztonsági Erők parancsnokai, a Honvédség, a Moszad, a Sin Bét (Izraeli Biztonsági Ügynökség) és a Rendőrség egykori magas rangú biztonsági tisztviselőinek pártatlan csoportja, vezető újságok teljes oldalas hirdetésein és a főbb autóutak óriásplakátjain szólítanak fel az elszakadásra.

(Azelőtt a francia miniszterelnök azt mondta, a párizsi csúcstalálkozó figyelmeztetés, mert a két állam megoldás fenyegetett. Ám a párizsi konferencia a két állam megoldás jóváhagyásával zárult.)

Arabul az áll a plakátokon, hogy „Hamarosan mi leszünk a többség.” és „Palesztina: Egy állam, két nép.” Angolul pedig a csoport sürgeti Izraelt, hogy különüljön el a palesztinoktól a Nyugati Partvidéken annak érdekében, hogy Izrael megtarthassa a zsidó identitását.

A kampány videókat és felvételeket is tartalmaz, amelyekben a csoport tagjai azt mondják: „Zavarják az óriásplakátok? Bennünket is! Pár napon belül a plakátok eltűnnek, de a két és félmillió palesztin a Nyugati Partvidéken nem fog eltűnni. Ők a többség akarnak lenni – akarjuk magunkhoz csatolni őket?  Ha nem válunk szét a palesztinoktól, Izrael kevésbé lesz zsidó és kevésbé lesz biztonságos. Most kell elszakadnunk a palesztinoktól!”

plakat

Naftali Bennett, a Báit Jehudi párt elnöke válaszként azt írta a Facebook oldalán, hogy „Ne vesztegessék a pénzüket egy kampányra Palesztináért, nem fog megtörténni [a palesztin állam létrehozása]. „Volt biztonsági rendszerbéli emberek baloldali csoportja millió sékelekért megvásárolt hirdetései arról akarják meggyőzni az izraelieket, hogy hozzanak létre egy Palesztinát.” – tette hozzá. „Az Oslói Megállapodások sikere és a 2005-ös Gázai övezetből történt kivonulás után, melyekkel azt ígérték, hogy biztonságot nyújtanak majd nekünk, és miután a Golán fennsíkot odaadták Assadnak, hogy merészelnek mutatkozni egyáltalán? „Tartsák meg a pénzüket inkább és azt írják ki: Nem engedjük meg Palesztina létrehozását az országunk szívében!”

Moti Yogev, a Báit Jehudi képviselője azt mondta, hogy ezek a parancsnokok nagymértékben hozzájárultak Izrael biztonságához és megérdemlik a hálánkat a mindenkori, éjjel-nappali biztonságunkért, de a véleményük csak az urnáknál releváns a tisztességes választások során. „Nem őket választották meg. Izrael népe nemzeti kormányt választott.” – mondta. „Mindannyian tudjuk, hogy hova vezettek bennünket a szemét Oslói Megállapodások. Nem létezett itt soha palesztin terrorista állam és soha nem is fog létezni. Örökre izraeli ellenőrzés lesz, adminisztratív palesztin autonómiával, Izrael biztonságáért és az egész régió stabilitásáért.” – tette hozzá Yogev.

Ajman Odeh, a Közös lista elnöke azt mondta, a két-állam megoldás a helyes úton jár, de a palesztinokat ellenségként ábrázolni, veszélyes. „Ez nem egy béke-kampány; ez gyűlölet-kampány az arabok ellen!” – mondta. „Csúnya és irreleváns. De a jelenlegi közhangulatban és olyan időkben, amikor a miniszterelnök ellenségként fémjelzi az egész arab lakosságot, veszélyes is. Egy palesztin állam létrehozása Izrael Állam mellett mindkét nép határozott érdeke, de ez erkölcsileg és igazságosan elsősorban csak a palesztin nép joga. Nyilvánvaló azonban, hogy az út nem az uszítókhoz csatlakozóknak lesz kikövezve. Aki a veszélyt látja az arabokban, az nem fogad el bennünket partnerként, és ha ők nem látnak bennünket partnerként, soha nem fogjuk elérni a békét.” – mondta a The Jerusalem Postnak.

A csoport honlapja szerint a tagoknak összesen 6900 szolgálati év tapasztalata van kumulatíve az Izraeli Biztonsági Erőknél, és „csak egyfajta aggodalom motiválja őket Izrael Államáért, mert felelősséget éreznek az ország jövőjéért, a gyermekeink és unokáink jólétéért.”

A csoport azt hirdeti, hogy azok az állítások, hogy egy politikai megegyezés aláásná Izrael biztonságát hamis, mert helyette „a politikai elrendezés növeli a biztonságot.”

Az IDF, az Izraeli Honvédelem hatékony választ tud nyújtani mindenfajta biztonsági kihívásra, és az ereje biztosítja az izraeli kormány tárgyalási terét a béke megállapodások eléréséhez.”

A csoport szerint a „Közel-keleti valóság szükségessé, és az arab békekezdeményezés lehetővé teszi, hogy elérjenek egy kombinált megállapodást – az arab államokkal és a palesztinokkal –, amely jelentősen növeli Izrael nemzetbiztonsági érdekeit.”

2014-ben a csoport, 103 nyugalmazott vezető tiszttel levélben sürgette Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, hogy tartsa fenn a két-állam megoldás kilátásait a Szaúdi Béketerv elfogadásával, amely a palesztinokkal való tárgyalások alapját képezi. A csoport sürgette, hogy Netanjahu egyoldalú lépéseket tegyen a telepek bővítésének leállításával a biztonsági kerítéstől kelet felé, ösztönözve a telepeseket az Izraelbe történő visszaköltözésre, és arra, hogy Izrael kategorikusan mondjon le a területi követeléseiről a palesztin területen.

A levél olyan kérést is tartalmazott, hogy az egész biztonsági kerítés felépüljön Izrael és a Nyugati Partvidék között, valamint az IDF jelenléte állandó legyen, amíg állandó megállapodás nem születik és dolgozzanak ki egy tervet egy palesztin Jeruzsálem létrehozásáról.

A csoport felszólít „egy izraeli regionális kezdeményezés”-re is, amely „lehetővé teszi a  biztonsági fenyegetések hatékonyabb kezelését, erősíti a összetartást az izraeli társadalomban, és drámai-politikai, biztonsági és társadalmi-gazdasági átalakulás hoz létre, valamint megszilárdítja Izrael nemzetközi megítélését.”

A csoport szerint, az egyetlen módja, hogy megakadályozzák a kétnemzetiségű állam létrehozását az lenne, ha olyan megállapodásra lehetne jutni a palesztinokkal, amely a két-állam megoldás elvén alapul az 1967-es határokkal és amelyet az „Izrael biztonsága és demográfiai igénye szerinti rendelkezések diktálnak.”

Forrás: The Jerusalem Post

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.