10+1 énekesnő, akit feltétlenül menj el megnézni

Őszinte leszek, beletelt egy pár évbe, amíg megbarátkoztam az izraeli zenével. A helyzet akkor kezdett jobbra fordulni, amikor majdnemhogy véletlenül belefutottam pár kisebb koncertbe. Az élő zenének úgyis mindig sokkal nagyobb hatása van, mintha csak CD-n hallgatsz valamit. Összegyűjtöttem egy listát tizenegy énekesnőről, akiket mostanában igyekszem megnézni, ha a közelemben lépnek fel. Persze, amíg összeírtam őket, mindjárt másik tíz is eszembe jutott.

1TOTEMO

Totemo egy tel-avivi énekesnő, dalszerző, zeneszerző és producer. Eredeti neve Rotem Or, egy nap álmából felébredve jutott eszébe a Totemo művésznév. Zenéje elektronikus trip-hop és indie pop ötvözete. Ha szereted az álomszerű, titokzatos, ugyanakkor izgalmas zenei megoldásokat, érdekes hangzásokat, mint például keleti hangszerek becsempészése, akkor őt semmiképp se hagyd ki. A zenén kívül érdemes a szövegekre is figyelmet fordítani, illetve az igazán minőségi videókra. ’Hits’ című dala különösen megindító és magával ragadó: a fiatal énekesnő harcát mutatja be a mellrák ellen, amit torokszorító őszinteséggel vállalt fel az elejétől fogva. Nagy örömünkre azóta már felépült a betegségből, és habár most legközelebb Berlinben lép fel, rendszeresen vannak koncertjei Tel-Avivban is.

2MAUREEN NEHEDAR

Maureen egy teljesen külön világ: zeneileg képzett, két diplomát is szerzett a jeruzsálemi Zeneakadémián, már gyerekkorában felfedezték tehetségét. Vitathatatlan, hogy tehetségére és művészetére nagy hatással volt szülőhazája, Irán. Maureen és családja a 80-as években költözött Izraelbe, és habár tökéletes héberje van, a legmeghatóbb mégiscsak az, amikor perzsául (fárszi) énekel. Klasszikus és perzsa népzenét játszik, amit azonban modern zenei elemekkel vegyít, vonzóvá téve zenéjét szélesebb rétegek számára is. A dalok szövegei a tradicionális zsidó-perzsa költészeten alapulnak (pijutim), és még az olyan kérges lelkű ateistákat is magukkal ragadják, mint én. Maureen legközelebb Modiinban (március 22.) és Herzlián a Zappában (március 27.) látható.

3RASHA NAHAS

Rasha Haifán született, tízéves korában klasszikus gitáron tanult játszani. Fiatal kora ellenére már hosszabb időt töltött külföldön, Európában és Amerikában is, ahol utazáson kívül főleg zenei benyomásokat és inspirációt gyűjtött. Tagja volt a Heartbeat nevezetű projektnek, amely egy izraeli zsidó és palesztin fiatalokból álló formáció, célja, hogy a zene révén teremtsen hidat a felek között. Rasha igazi előadóművész, nem csak eljátssza dalait, de hagyja, hogy azok teljes mértékben beszippantsák és kizsigereljék. De a következő percben már egy megilletődött kislány, aki nem igazán tud mit kezdeni a közönség lelkesedésével. Fő bázisa továbbra is Haifa, illetve az izgalmas és egyre figyelemfelkeltőbb haifai underground élet. Egyelőre kisebb klubokban és stúdiókban hallható kitűnő zenészeivel együtt.

4A-WA

Valószínűleg semmi szükség az A-WA együttes bemutatására, a három lánytestvér rég kinőtte a kisklubok világát. Első alkalommal, amikor élőben láttam őket, még viszonylag ismeretlenek voltak, egy híd alatt játszottak egy jótékonysági rendezvényen. Hihetetlen sikerük ellenére az Aravaból származó lányok a mai napig közvetlenek és barátságosak maradtak. A jemeni háttér és nyelv tökéletes ismerete lehetővé tette számukra, hogy az arab világban is jelentős ismertségre tehettek szert. Az A-WA-t minden nagyobb koncerthelyszínen meg lehet találni, a tel-avivi Barbytól a jeruzsálemi Coleletig.

5LIOR SHOOV

Lior egész egyszerűen egy jelenség, képtelenség bekategorizálni: utcazenész, utazó, bohóc, zeneszerző, színésznő. Minden porcikájából szikrázik a ritmus, a kíváncsiság, az eredetiség. Jelenlegi főhadiszállása Franciaországban van, de amikor hazajön látogatóba, mindig ad baráti-családi koncerteket, melyekre természetesen a szélesebb publikum is hivatalos. Nemcsak hogy bárhol szívesen játszik, de az előadás nagy része improvizáció, melybe a közönséget is bevonja. Ha tudni szeretnéd, hogyan lehet dallamot és ritmust kicsikarni nylonzacskóból, lavór vízből, csipogó gyerekjátékokból, Liort látnod kell.

6ADI ULMANSKY

Adi Ulmansky egy egyszemélyes elektronikus projekt, aki nagyon különböző zenei műfajokat ötvöz, mint rap, trap, moombathon és pop. Sikerének jelentős összetevője, hogy egész egyszerűen a csaj trendi. Jól néz ki, hihetetlen érzéke van a divathoz, tudja, mik a menő cuccok, akár öltözködésben, akár zenében. Nem véletlen, hogy több rangos zenei újságban is írtak róla, és nagyobb nemzetközi fesztiválokon is fellép. Amennyiben a koncertre ellátogatsz, és harminc vagy afeletti vagy, elképzelhető, hogy gyermekeid kísérőjének, vagy jegyszedőnek néznek. De ez ne tántorítson el egy jó bulitól!

7LUNA ABU NASSAR

Luna egy gyönyörű lány, gyönyörű hanggal és keserédes dalokkal. Tagja a jaffói bázisú System of Ali formációnak, amely gyakran boncolgat szociális és társadalmi kérdéseket. Pillanatnyilag második albumán dolgozik, de továbbra is fellép első albumának dalaival. Első albuma rövid, félórányi, a dalok egy része héberül, másik része arabul íródott, de Luna csodálatos gyengédséggel mozog a két világ között. Tulajdonképpen ilyen ő, csak jön, játszik egy vagy két másik zenésszel, pár hangszeren, és te nagyon jó érzésekkel térsz haza.

8DANIELA SPECTOR

Daniela már a harmadik albumát jelenteti meg. Gyerekkorától fogva zenésznek készül, habár a családjában senki nem foglalkozott zeneszerzéssel. Vitathatatlan, hogy az inspiráló családi háttér sokat segített ebben, édesanyja dokumentumfilmes, férje pedig ugyancsak zenész. Daniela úgy gondolja, hogy zenéjére nagy hatással volt az izlandi énekesnő, Björk és olyan élethelyzetek, mint lánya születése, édesanyja rákbetegsége, vagy a férjével együtt töltött hosszú évek. Több zenésszel is együttműködött pályája során, mint például Geva Alon vagy Rotem Bar az Angelcy-ből. Habár Daniela főleg héberül énekel, nem tudtam nem az angol nyelvű Cut it out-ot választani.

9NETA ELKAYAM

Akit egy kicsit is vonz a klasszikus marokkói zene, annak minden bizonnyal nem kell Netát bemutatni. Mindegy, hogy egy nagyszabású európai koncerten vagy kis jeruzsálemi kávézóban lép fel, Elkayam zenéje és művészete mindig magas színvonalú és kitűnő minőségű. Gyermekkorát a déli Netivotban töltötte, ahonnan később egy bentlakásos lányiskolába került, majd a tel-avivi Hatikva negyed következett. Marokkóban tett utazása és családtörténetének feltárása nagyban elősegítette, hogy a marokkói népzenei gyökerekhez térjen vissza. Neta egy végtelenül közvetlen, barátságos előadó, aki egy kerek egészet alkot családi hagyományaival, hitével és művészetével.

10DJAMCHID SISTERS

A két lánytestvér, Shai-li és Eden, tősgyökeres jeruzsálemiek. Nemcsak hogy itt születtek és nevelkedtek, de fő zenei bázisuk is itt van: kis bárok, vendéglők vagy stúdiók. Hosszú évek alatt arra fókuszáltak, hogy minél minőségibb zenét szerezzenek, és kevésbé az ismertségre. Ennek ellenére a kéttagú együttes, cselló és gitár felállással, egyre nagyobb rajongói bázisra tett szert. A lányok saját dalaikat héberül adják elő, de mindig becsempésznek egy-két feldolgozást is a repertoárjukba. Melegen ajánlott csendes, romantikus estékre.

11+ VICTORIA HANNA

Victoria Hanna kétségtelenül ez egyik legizgalmasabb, legfurcsább és legeredetibb művész manapság. Vallásos, ultraortodoxként nőtt fel. Három kisgyermek édesanyja. Gyerekkorában súlyos dadogó volt, amit hangképzéssel korrigált. Így fedezte fel a hangokat és betűket, és természetesen ötvözte mindazzal a vallási–spirituális háttérrel, amit otthonról hozott. Victoria Hanna magával ragadó, inspiráló, mer kilépni és kitekinteni a keretek mögül, anélkül, hogy ezzel veszélybe kerülne identitása. Gyönyörű példája annak, hogy nyitottnak lenni a világra nem árt, sőt. (Róla már korábban hosszan írtunk itt.)