Izrael befogad kilenc zsidónak betért embert Venezuelából

Venezulai család
Venezulai család - fotó: Pankoroku / Wikipédia

Hosszas viták után a belügyminisztérium kedden beleegyezett, hogy Izraelbe költözzön kilenc, zsidónak betért venezuelai.

Kompromisszumra jutottak végül a kneszet bevándorlási, befogadási és diaszpóraügyi bizottságában: ugyan egyszer már betértek, de ha újra elvégzik „szimbolikusan” a ceremóniát, akkor jöhetnek. Mindezt azért, mert a távoli Maracay nevű helyen, miután több mint három évig tanulmányozták a zsidó vallást, 2014 elején  három amerikai konzervatív rabbiból álló rabbinikus bíróság fogadta el zsidóságukat, és nem egy ortodox bíróság.

A csoportot támogató konzervatívok nem lelkesedtek a döntését, de beletörődtek, mert már életmentésről is szó van, Venezuelában már akkora az élelem és gyógyszerhiány. A következő hetekben tehát letelepedhetnek Izraelben, ahol Beér-Sevát választották, ott is egy konzervatív zsinagóga közösségéhez csatlakozik a három család, öt felnőtt, és négy gyermek.

Ráadásul, noha a máshonnan érkező zsidó bevándorlók már a repülőtéren teljes jogú honpolgárrá lesznek, nekik kilenc hónapig részt kell venniük egy zsidó közösségben, és csak ezek után kapnak izraeli állampolgárságot.

Az Arije Deri vezette belügy szerint ugyanis nem egy „elismert zsidó közösségben” tértek be, és az utána eltelt több mint egy év alatt nem voltak tagjai zsinagógának. Szerintük csak egy jobb élet reményében akartak ideköltözni, és ezért mindent elkövettek, hogy ezt megakadályozzák.

A “hazatérési törvény” szerint mindenkinek jár az izraeli állampolgárság, aki igazolni tud legalább egy zsidó nagyszülőt, vagy aki maga felvette a zsidó vallást. Csakhogy azt nem mondja meg a törvény, hogy ortodox, konzervatív, reform, vagy netán a Magyarországon jellemző neológ irányzat zsidó közössége ismerje el zsidónak az illetőt. Azonban Izraelben az állam csakis az ortodoxokat fogadja el, és ezért viharos kneszet ülésekre van szükség, ha Izraelbe akarnak költözni…

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.