Netanjahu bocsánatkérésére vár Mexikó

Izraelnek bocsánatot kell kérnie Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő Twitter-üzenete miatt, amelyben méltatta Donald Trump amerikai elnök tervét, hogy falat épít a mexikói-amerikai határon – mondta Luis Videgaray mexikói külügyminiszter hétfőn.

A miniszter országa elleni “agressziónak” nevezte az izraeli kormányfő kijelentéseit.

“Trump elnöknek igaza van. Én falat húztam Izrael déli határán. Ez minden illegális bevándorlást megállított. Nagy siker. Nagyszerű ötlet” – írta korábban Netanjahu a Twitteren.

Az izraeli kormány szombaton, Mexikó tiltakozását követően igyekezett árnyalni Netanjahu üzenetét, azt állítva, hogy a kormányfő mindössze a zsidó állam biztonsági téren szerzett különleges tapasztalataira utalt, és nem kívánt állást foglalni a mexikói-amerikai kapcsolatokban.

Videgaray szerint ez a magyarázat nem kielégítő, az izraeli kormánynak tisztáznia és “korrigálnia” kell álláspontját.

“Megkérdezném Netanjahu kormányfőtől, hogy Trump elnök mit mondott, hány falat kíván emelni? Nyilvánvaló, hogy a Mexikóval kapcsolatos viszonyra utalt, tehát legyünk komolyak, és vállaljuk a felelősséget azért, amit mondunk.

Egy bocsánatkérés (…) úgy gondolom, helyénvaló volna ebben az esetben” – jelentette ki Videgaray, aki szerint Izrael Mexikó “közeli barátja”.   

“Teljességgel érthetetlen, hogy (Izrael) miniszterelnöke ilyen módon fejezze ki magát” – hangsúlyozta a mexikói külügyminiszter, és hozzáfűzte, hogy országa ezt a megnyilvánulást “agressziónak tekinti”.

Trump azon terve, hogy az illegális bevándorlás megfékezése érdekében falat építsen az amerikai-mexikói határon, erősen megterhelte a két ország kapcsolatait, ahogy az amerikai elnöknek az a felvetése is, miszerint az Egyesült Államok büntetővámokat vetne ki a Mexikóból érkező importárukra.

FORRÁSMTI