Az ISIS vállalta a felelősséget az eilati rakétázásért

illusztráció: a Vaskupola rendszer fotó: Haim Zach

Az Iszlám Állam egyiptomi Sínai szervezete – a jelentések szerint – vállalta a felelősséget a szerda esti rakétázásért Egyiptomból Izrael felé. A gázai média csütörtök reggeli híradása alapján az ISIS egyiptomi Sínai szervezete Eilatot, Izrael legdélibb városát rakétázta.

A rakétázás során négy lövedéket lőttek Dél-Izraelre, hármat közülük a Vaskupola rakétavédelmi rendszer semlegesített, az Izraeli Honvédség (IDF) Déli Parancsnoksága szerint.

A városhoz közeli nyílt területen becsapódó rakétát nem semlegesítették.
A gázai média szerint a terrorista csoport összesen 7 rakétát lőtt ki.
Sérüléseket vagy anyagi károkat nem jelentettek. Legalább négy sokkos állapotú embert kezeltek Eilat Yoseftal kórházában.

Csütörtök reggelre Eilat fenyegetettségi szintjét csökkentették, és a Rendőrség közlése értelmében a város visszaáll a rendes működésre.

A Vaskupola Eilaton nem fogott el rakétákat a 2014-es legutolsó Hamász háború, a gázai Védőpajzs hadművelet óta.

Az Eilati Rendőrség arról számolt be, hogy a rakéták nem a város határain belül csapódtak be, és arra kérte a lakosokat, hogy azonnal jelentsenek minden gyanús eseményt és/vagy tárgyat.

Az incidens órákkal azután történt, hogy a Golán-fennsíkon, a szíriai határkerítés közelében aknavető landolt. Sérülés ott sem történt.

Az IDF beszámolt arról, hogy az aknavető a Szírián belüli harcok következtében esett izraeli területre, és válaszul az IDF az észak-szíriai Golánra küldött választ és megerősítette a találatot. Az ilyen túllépés nem szokatlan, és az IDF általában reagál, még ha várható is, hogy véletlenek a támadások.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.