1Szülési szabadság

Fotó: picabay

Az izraeli anyák  csak három hónap fizetett szülési szabadságot kapnak. Ezután sokan fizetős bölcsödébe rakják a gyereket (ingyenes nincs) és visszamennek dolgozni, mások újabb három hónap fizetetlen szabadságon maradnak – ennyi ideig, vagyis fél évig köteles a munkahely visszavenni őket.  Közös megegyezéssel ez meghosszabbítható lenne, de ritkán fordul elő.

2Családi pótlék

Fotó: flickr

Az egy gyerek után járó családi pótlék mindössze 150 sekel körüli összeg havonta, ami ha – márkától függően-  2-5 csomag pelenkára elég, már elégedettek lehetünk. A támogatás mértéke a gyermekek számával sem növekszik lényegesen: pl 4 gyerek után is csak kb 700 sekel. Ezen felül minden újszülött állampolgár részére havi 50 sekelt tesz félre az állam (ehhez a szülők is hozzátehetnek még 50-et), így ha a gyermek elérte a 18 éves kort, egy csinos kis összeggel vághat neki a felnőtt életnek.

3Munkaszüneti nap

Izraelben a hét hat munkanapból áll. „Hat napon át munkálkodjál, és a hetedik napon pihenj”. Ennek megfelelően az iskolák többségében is heti hat napot tanulnak a diákok, igaz, a pénteki tanítási nap valamivel rövidebb. A szombat munkaszüneti nap (a muszlimoknak péntek, keresztényeknek vasárnap).

4Internetes iskolanapló

Az iskolák számára kötelező az internetes napló vezetése. Az oktatási intézmények kétféle program közül választhatnak: Mashov vagy Smartschool. Ezek használata során a szülők (és a tanulók is persze) folyamatosan követhetik az egyes órák anyagát, a házifeladatot, a gyermek iskolai magaviseletét, osztályzatait, feljegyzésre kerül továbbá minden érdemi részlet: hiányzás, késés, órai aktivitás-passzivitás, dícséret, fegyelmezés, házi feladat, stb. Mindezekről a program automatikus értesítést küld a szülőknek, akik a telefonjukra is letölthetik az alkalmazást.

5Katonai szolgálat

Öregek otthonában polgári szolgálatot végző lányok. Fotó: wikimedia

A középiskola elvégzése után a munkába állást vagy a továbbtanulást kb három éves (a lányoknak 2) kötelező katonai vagy polgári szolgálat előzi meg.

6Munkanélküli segély

Munkanélküli segélyt csak az kap, akinek van megfelelő mennyiségű ledolgozott hónapja a munkanélküliséget közvetlenül megelőző időszakban. A segélyt maximum fél évig lehet igénybe venni egyszerre.

7Házasságkötés

Fotó: wikipedia

Izraelben csak valamilyen államilag bejegyzett vallás keretei között lehet összeházasodni. A polgári házasságkötést választó izraeliek közül sokan a közeli Cipruson bonyolítják le a hivatalos szertartást. A külföldön kötött polgári házasság intézményét természetesen Izrael is elismeri.

8Család napja

Henrietta Szold (1860-1945) “A gyermekek anyja” Fotó: wikipedia

Az izraeliek Anyák napja helyett a Család napját ünneplik.  Az ünnep időpontja a zsidó naptár szerinti Svát hó 30. Ez Henrietta Szold halálozási évfordulója, aki többek közt az általa létrehozott cionista női szervezeten, a Hadasszán keresztül a jeruzsálemi Hadassza kórház alapítója volt. A Család napjának ünnepe idén február 26-ra esett.