Viharos ülésen első olvasatban megszavazta a kneszet a “müezzin törvényt”

Müezzin
Akkói mecset - fotó: GPO

Egy különösen viharos vita után első olvasásban megszavazta az izraeli parlament a mecsetekbe imára hívó müezzinek hangerejét korlátozó törvényt – jelentette szerdán az izraeli közszolgálati rádió.

A törvényjavaslat este tizenegytől reggel hétig megtiltja vallási célokra a hangszórók használatát és magas pénzbírságot ró ki arra, aki ezt nem veszi figyelembe. Az indítványt ötvenöten támogatták negyvennyolc ellenében. Még két szavazáson kell jóváhagynia a parlamentnek a törvényjavaslatot ahhoz, hogy törvényerőre emelkedjen.

Az úgynevezett “müezzin-törvényről” folyó tanácskozáson heves vita alakult ki a plenáris ülésen a közös arab lista parlamenti frakciójának tagjai és a kormánypártok képviselői között. Az arab lista politikusai rasszistának nevezték a törvényjavaslatot és “Allahu akbar!”-t (Isten a leghatalmasabb!) kiáltottak a jobboldali honatyák felé, Oded Forer, a Jiszráél Béténu (Izrael a Hazánk) nevű ultranacionalista jobboldali izraeli párt képviselője pedig terroristának nevezte az arab frakció tagjait.

Ajman Ode, a közös arab lista vezetője a vallásszabadság elleni támadásnak nevezte és széttépte a törvényjavaslatot és széttépte annak egyik példányát. Hasonlóan eljáró párttársaival együtt ezután kivezették az ülésteremből.

“A müezzin hangja a rasszisták előtt jött, és a rasszisták után is megmarad” – jelentette ki Ode a vita során. Dzsamal Zahalka arab képviselő az iszlám elleni hadüzenetnek nevezte a törvényjavaslatot, és azt hangoztatta, hogy “a jogszabály támogatóit nem a zaj zavarja, hanem az, hogy a hang ennek a földnek a valódi hovatartozására emlékezteti őket”.

Az arab képviselők felszólították az indítványt benyújtó Robert Ilatovot, hogy “menjen vissza Oroszországba”, mire ő válaszul Szaúd-Arábiába küldte képviselőtársait.

A jobboldali kormányzó pártokhoz tartozó, a javaslatot beterjesztő politikusok a Jediót Ahronót című lap kneszetbeli tudósítójának nyilatkozva visszautasították azt az állítást, hogy iszlámellenesség indította őket a jogszabály megszövegezésére.

A szöveget többször megváltoztatták, mielőtt a törvényhozók plénuma elé került és szigorították a megszegéséért kiróható pénzbírságot, amely jelenleg öttől tízezer sékelig (400-800 ezer forint) terjed.

Izraelben jelenleg is létezik törvény, amely tiltja az éjszaka csendjének megtörését a lakóövezetekben, de ennek alapján csak pár száz sékeles (néhány tízezer forintos) bírság szabható ki.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI