Vaj van?

Bevallom, nekem csak az utóbbi fél évben tűnt fel, hogy valami nem stimmel. Egyre sűrűbben fordult elő, hogy a nagy szupermarketek polcain hiába kerestem vajat. Ma ott tartunk, hogy a pénteki bevásárlások alkalmával, reggel kilenc után már biztosan nincs vaj. Kezdeti csodálkozásomat egy idő után felváltotta az értetlenkedő bosszúság. Hogy lehetséges, hogy Izraelben, ahol méltán vagyunk büszkék a tejhozam világcsúcsát évek óta tartó tehenészetünkre, nincs elég vaj?

Az igaz, hogy az inkább humuszozó átlag izraelinek nincs túlzottan nagy igénye az egészségtelennek elkönyvelt vajra, de az élelmiszergyártó cégek számára nélkülözhetetlen alapanyagról van szó. Még jó, hogy a kisboltokban nagyobb eséllyel fellelhető  a kincs.

“Kicsit utánanézek a dolognak” – gondoltam, és beírtam a google-ba: למה אין חמאה? (miért nincs vaj?) Az eredményeket böngészve csak még jobban elcsodálkoztam. Izraelben évek óta fokozódó vajhiány van.  A ynet szerint tavaly szeptemberben  700-900 tonnányi hiány volt Izraelben, noha az előző években a kormány több intézkedéssel is próbálta kezelni a helyzetet. Ezek során lehetővé tették a külföldi tejtermékek kedvezményes behozatalát, aminek keretében évi 700 tonna külföldi vaj érkezhetett volna az országba, de az erre jogosult cégek ennek csak mintegy háromnegyedét használták ki. Az importjogot szerző cégek azzal védekeznek, hogy Európában is nagyon fölment a vaj ára. Egy tévéműsor szerint viszont egyszerűen arról van szó, hogy a vaj hatósági áras, vagyis nem lehet szabadon emelni az árát, így nincs rajta elég haszon. A hazai tejgyárak a tejzsírból inkább más terméket gyártanak.

Aztán hirtelen felcsillant az alagút végén a fény: a legnagyobb izraeli tejes cég facebook oldalán találtam egy hivatalos választ február közepéről.

Ebben a cég a nyári tejhiánnyal mentegetőzik, de ami a lényeg: ígéri, hogy az elkövetkező napokban ismét megtelnek a polcok vajjal.

Ez bizakodással töltött el, igaz hogy azóta már március közepén járunk. Aztán hirtelen gyanútól vezérelve vetettem egy pillantást a dátumra: a bejegyzést több mint egy évvel ezelőtt, tavaly februárban írták…

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.