Izrael megtagadta a belépést egy bojkottszervezet vezetőjétől

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

Az izraeli hatóságok megtagadták a határátlépési engedélyt Hugh Lanningtől, egy izraeli termékek bojkottjára felszólító brit szervezet elnökétől – jelentette hétfőn a ynet.

Az Izraelből kitiltott Hugh Lanning annak a Palestine Solidarity Campaign (Palesztinai Szolidaritási Kampány, PSC) nevű brit civil mozgalomnak az elnöke, amely támogatja a főként Európában elterjedt, Izrael-ellenes BDS (Boycott, Divestment and Sanctions, azaz Bojkott, megfosztás és szankciók) mozgalmat.

Izrael lakossági és bevándorlási hivatala és a stratégiai ügyek minisztériuma egyeztetett a külügyminisztériummal, és közös közleményben jelentette be a kitiltó döntést, amelyet Lanning folyamatos bojkott-erőfeszítéseivel indokolt.

A közlemény szerint az aktivista mozgalma az Egyesült Királyság legnagyobb és Európa egyik legerősebb olyan szervezete, amely megkérdőjelezi Izrael legitimitását. Más szervezetekkel együttműködve szervez bojkottot és végez hasonló akciókat Izrael ellen.

Az izraeli hatóságok szerint Lanning kapcsolatban áll a Gázai övezetet ellenőrző, iszlamista radikális Hamász palesztin mozgalom vezetőségével, és 2012-ben az övezetben találkozott többek között a csoport ottani vezetőjével, Iszmáil Haníjével.
Lanning egy hétfő reggeli repülőgéppel tért vissza hazájába.

- Hirdetés -

Gilád Erdán, Izrael stratégiai ügyeinek minisztere kijelentette, hogy a belügyminisztériummal együtt olyan új politikát folytatnak, amely nem engedi az országnak kárt okozó személyek belépését.
Az izraeli parlament március elején elfogadott új törvénye nem engedélyezi a belépést az ország területére az Izrael vagy a ciszjordániai telepek ellen bojkottra felszólító külföldieknek, de ez a jogszabály még nem lépett életbe, így Lanning beutazását régebbi rendelkezések alapján akadályozták meg.

close

Regisztrálj hírlevelünkre!

Melyik hírlevelet szeretnéd kapni?
FORRÁSMTI