Ősemberek nyomai helyett brit katonák üres üvegeire bukkantak a régészek

Fotó: Clara Amit / IAA

Első világháborús katonák több száz üres alkoholos üvegére bukkantak őskori leletek után kutató régészek Izrael középső részén – értesült csütörtökön a Háárec.

Az Izraeli Régészeti Hatóság (Israel Antiquities Authority, IAA) szakemberei a helyi előírásoknak megfelelően a Ramle város melletti út építése előtt rutinfeltárást végeztek néhány hete, mivel a környéken korábban negyedmillió éves, a középső kőkorszakból származó kovakő szerszámokat találtak.

Legnagyobb meglepetésükre azonban ezúttal mindössze százéves maradványokra bukkantak, az első világháborúban errefelé szolgáló brit katonák nyomaira. A harcosokat a törökök idején átmenetileg egy mezőgazdasági munkálatokhoz használt épületben helyezték el, de a barakk annak idején ismeretlen okból kigyulladt és összedőlt.

Az üres üvegek – fotó: Clara Amit / IAA

A katonák szállásuktól néhány méterre egy mélyedést ástak a szemétnek, ahol az izraeli régészek több száz üres üvegre bukkantak, amiből kiderült, hogy a csaták szüneteiben igen jelentős mértékben fogyasztottak tömény alkoholt.

A százéves palackok mellett törött cserepeket és evőeszközöket, egyenruhagombokat, övcsatokat, lovas felszereléseket, egy repülős tiszt lovaglópálcájának ezüst csúcsát és a katonák mindennapjaiban használt más eszközöket is leltek.

Szerették a gint – fotó: Assaf Peretz / IAA

A több száz üveg hetven százaléka tömény szeszes ital volt, noha akadtak nem alkoholos és sörös üvegek is. Európából hozott bor, sör, szóda, gin, likőr és whisky volt a katonák itala a háború nehéz napjaiban.

A szomjukat oltó katonák az egyiptomi expedíciós egységhez tartoztak, amely 1917. november 15-én Edmund Allenby tábornok vezetésével elfoglalta a törököktől a mai Ramla és Lod környékét, és mintegy kilenc hónapra tábort vett, mielőtt elindult Jeruzsálem felé.

Fotó: Assaf Peretz / IAA

A régészek nem győztek csodálkozni munkájuk közben, hiszen antik wiskys üvegeket ritkán találnak, noha Izrael földjén unos-untalan őskori leletekbe bukkannak, hiszen ezen a területen haladtak el több hullámban az első emberek Afrika felől, hogy aztán meghódítsanak minden kontinenst.

FORRÁSMTI