Mogherini: a közel-keleti békefolyamat továbbra is elsődleges fontosságú az EU számára

Federica Mogherini - fotó: European Parliament / Flickr
Federica Mogherini - fotó: European Parliament / Flickr

Továbbra is elsődleges fontosságú az Európai Unió számára a közel-keleti békefolyamat, az izraeli-palesztin konfliktus rendezése – hangsúlyozta Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, miután Mahmúd Abbász palesztin elnökkel egyeztetett hétfőn Brüsszelben.

Mogherini fontosnak nevezte, hogy Donald Trump frissen hivatalba lépett amerikai elnök jelezte, újra szeretné éleszteni a béketárgyalásokat. “Üdvözöljük, hogy az amerikai kormányzat érdeklődést mutat a közel-keleti békefolyamat iránt” – fogalmazott.

Kiemelte, az EU továbbra is határozottan támogatja a Palesztin Hatóságot, ahogyan abban a tekintetben sem változott az uniós politika, hogy úgy látják, egyedül a kétállami elvekre épülő megoldás vezethet a konfliktus lezárásához.

A főképviselő emellett ismételten elítélte és nemzetközi jogilag törvénytelennek nevezte az izraeli telepespolitikát.

A palesztin elnök kijelentette, kizárólag kétállami megoldásról (Izrael mellett egy független palesztin állam létrehozásáról) lehet szó, de a megfelelő feltételek teljesülése esetén, Trump vezetésével kész békemegállapodást kötni, annak ellenére is, hogy az amerikai elnök látszólag szakított a kétállami megoldást egyértelműen előnyben részesítő washingtoni politikával.

Hangsúlyozta, a béke és a stabilitás megteremtése csak jó szomszédok között lehetséges, és arra kérte az izraeli vezetést, hogy ne szalasszák el a lehetőséget.

Abbász az EU-val folytatott együttműködés és a párbeszéd fontosságáról is beszélt. “Folytatjuk az egyeztetéseket, hogy beérhessenek a nemzetközi erőfeszítések” – mondta.

Mahmúd Abbász hétfőn Mogherini mellett Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság, Donald Tuskkal, az Európai Tanács és Antonio Tajanival, az Európai Parlament elnökével is tárgyalt.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI