A 67-es csapdája

Dr. Micah Goodman írása

Fotó: wikipedia

Baloldali?!

Négy évvel ezelőtt egy téli estén, Jeruzsálemben tartottam előadást. A végén odajött hozzám néhány ember, és gyanakvóan, már-már fenyegetően így szóltak hozzám: „Dr. Goodman! Maga baloldali volna?!” Nem értettem, miért lettem „gyanús”, hiszen az előadás alatt tartózkodtam mindenféle politikai megnyilvánulástól. Később egyikőjük elmagyarázta: „Nézze: előadásában egyfolytában liberális és humanisztikus értékekről beszélt. Ezért gondoltuk baloldalinak.”

Jobboldali?!

Pár héttel később Tel-Avivban tartottam előadást. Meglepetésemre a közönségből most is politikai nézeteimet rótta fel valaki. Pont ugyanabban a hangnemben, csak épp ellenkező előjellel: „Már elnézést, de jobboldali nézeteit nem itt kéne hangoztatnia!”

Dr. Micah Goodman, az Ein Prat Midrasa vezetője, a jeruzsálemi Shalom Hartman Intézet munkatársa.
Fotó: “Szefer lemachsava” Facebook oldala

Megint ledöbbentem. Miből gondolja az illető, hogy jobboldali vagyok, mikor egy szót sem ejtettem politikáról? Később valaki elmagyarázta, hogy az előadás alatt büszkén beszéltem a cionizmus értékeiről Ez rögvest a jobboldaliság gyanújába kevert.

Jól emlékszem, mennyire frusztrált, mikor megértettem: ha az ember lelkesen beszél a liberalizmusról, mindjárt baloldalinak titulálják, ha pedig a cionizmusról beszél lelkesedéssel, rögtön jobboldalinak hiszik. Itt tartunk ma: ahogy a vallásosok kisajátították maguknak a zsidóságot, ugyanúgy sajátítja ki a jobboldal a cionizmust, a baloldal pedig a liberalizmust.

Mindig is éreztem, hogy a vallásosok zsidóság feletti monopóliuma nem tesz jót a zsidóságnak. Azokon a téli estéken megértettem, hogy sem a baloldal  liberalizmus-monopóliuma, sem a jobboldal cionizmus-monopóliuma nem jó. Sem a liberalizmusnak, sem a cionizmusnak. Ahogy a zsidóság nem csak a vallásosoké, nem szabad, hogy a liberalizmus csak a baloldalé, a cionizmus pedig csak a jobboldalé legyen.

Akkor kezdett érni bennem új könyvem: „A 67-es csapdája”. Elkezdtem keresni a politika mögött található filozófiát. Azt találtam, hogy bár a politikai diskurzus cinikus, terméketlen és sztereotípiákkal teli, a mögötte lévő bölcselet komplex, izgalmas és magával ragadó.

Dr. Micah Goodman ismertebb művei: ‘A tévelygők útmutatója’-nak titkai (2010),  A ’Kuzári’ álma (2012), Mózes utolsó beszéde (2014)

Legújabb könyve:  מלכוד 67 

Kiadó:Kinneret Zmora – Dvir2017. 

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSFacebook