Palesztin gazdaságfejlesztés, amerikai pénzből?

Reptér, erőmű, cementgyár, szállodák és ipari parkok...

A Palesztin Nemzeti Bank Ramallahban - fotó: Rgaudin / Wikipedia

Donald Trump amerikai elnök eheti közel-keleti látogatása előtt magas rangú palesztin hatósági tisztviselők benyújtottak egy listát azokról a fejlesztésekről, amelyek amerikai támogatásával szerintük megerősödhet a palesztin gazdaság.

Mahmud Abbasz május elejei washingtoni látogatása során már felmerült egy Nyugati-parti reptér, egy erőmű és egy cementgyár terve éppúgy, ahogyan a Holt-tenger partjára megálmodott szállodafejlesztés is.

A Palesztin Hatóság tisztviselői támogatási kérelmüket a magas munkanélküliségi mutatóval igyekeztek alátámasztani. Érveik szerint néhány nagyobb állami beruházás enyhítene a területre jellemző 18-21 százalékos munkanélküliségen, amely leginkább a felsőfokú végzettséggel rendelkezőket sújtja. Mint mondták az egyetemi diploma megszerzése után a diákok mintegy 80 százaléka munka nélkül marad, évente több mint 20 ezerrel növelve a diplomás munkanélküliek számát. Indoklásuk szerint az évek óta tendenciózusan csökkenő nemzetközi támogatási összegek éppúgy hozzájárultak a kialakult helyzethez, mint a csökkenő számú izraeli munkaengedély.

Meglátásuk szerint a palesztin gazdasági problémák mérsékléséhez nagy volumenű állami megrendelések kellenének, ehhez várják az amerikai anyagi támogatást. Az ambiciózus tervek között szerepel egy 36 millió dolláros cementgyár építése betlehemi területen, amely palesztinok ezreit foglalkoztathatná, valamint 60 millió dollárt szeretnének egy 45 megawattos erőmű építéséhez, de tárgyalások folynak egy napkollektorokat működtető telep felállítására is.

A turizmus fejlesztésére egy eilatihoz hasonló kis repülőtér kialakításához amerikai erkölcsi támogatást és anyagi erőforrásokat remélnek. Állításuk szerint 100 millió dolláros palesztin befektetést tudnának mozgósítani egy szállodakomplexumra, amelyet a Holt-tenger északi partján valósítanának meg, ennek akadálya, hogy a partszakaszt jelenleg Izrael ellenőrzi, ennek megváltoztatását is amerikai hátszéllel szeretnének elérni.

Ma délután összeül az Izraeli Biztonsági Kabinet, ahol napirendre kerül az évek óta húzódó jalamahi és tarqumijai ipari park ügye, valamint a C-körzetben létesülő palesztin lakásépítések engedélyezése. Ez utóbbi a mai napig megosztja a kabinet tagjait.

Benjamin Netanjáhu miniszterelnök és Avigdor Lieberman védelmi miniszter ugyan támogatja a fejlesztéseket, ennek ellenére komoly vita várható az ülésen. Abbász két héttel ezelőtti amerikai látogatása kapcsán Uri Ariel, a Bájt HaJehudi minisztere kétszínűséggel vádolta Abbászt, aki „békéről beszél, miközben terroristák családját támogatja anyagilag”. A koalíció erős pártja, a Bájt HaJehudi köztudottan elutasítja a kétállami megoldást, a Naftali Bennett vezette párt blokkolná a palesztin fejlesztéseket, és korlátlan izraeli építkezéseket javasol a Nyugati-parton.

Moshe Kahlon pénzügyminiszter múlt héten folytatott tárgyalásokat a palesztin tisztségviselőkkel az Allenby hídi határátkelőhely közös felújításáról és 24 órás nyitva tartásáról. Két hete az amerikai közel-keleti megbízott Jason Greenblatt Brüsszelben ültette egy asztalhoz Tzachi Hanegbi izrael regionális fejlesztési minisztert és a palesztin pénzügy-, energetikai és vízügyi minisztereket, hogy közös projektekről tárgyalva segítség elő a béke ügyét.

Mint ismert, Donald Trump amerikai elnök felújítaná az izraeli-palesztin béketárgyalásokat, és az amerikai mediációval folytatott megbeszélések sikere érdekében mérsékeltebb szunnita arab államok segítségét is igénybe kívánják venni. Bizonyára erről is szó lesz Trump mai szaúd-arábiai tárgyalásain.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.