50 évvel ezelőtt, 1967. június 5-én reggel az izraeli harci gépek – jelképesen szólva másodpercekkel megelőzve négy arab ország összehangolt támadását – csapást mértek az egyiptomi légierőre. Ezzel az akcióval kezdődött a modern történelem legrövidebb ideig tartó “igazi” háborúja, a hatnapos háború.

Több fronton zajló csaták után az IDF csapatai az ikonikus szemkötőjéről is elhíresült Móse Daján vezetésével június 6-án estére körülzárták a jordán kézben levő Kelet-Jeruzsálemet. Amikor Daján értesült arról, hogy az ENSZ fegyverszünetre készül kötelezni a feleket, felsőbb szintű jóváhagyás nélkül parancsot adott katonáinak a támadásra, viszont a város épületeinek megóvása végett sem a tüzérség, sem a páncélos egységek nem vettek részt a hadműveletben. Néhány órával ezután Mordecháj „Mota” Gur tábornok híres rádióüzenetet küldött a parancsnokságnak: „A Templom-hegy a kezünkben van!”.

Az egykori jeruzsálemi templom maradványai és a Siratófal kétezer év után újra zsidó fennhatóság alá kerültek. Este 8 órakor életbe is lépett a fegyverszünet Jordániával. Ezt a napot – a  zsidó naptár szerint számolva ebben az évben május 24-re esik – Jeruzsálem napjaként ünnepli Izrael állama, amelyet 1998-ban a Kneszet nemzeti ünneppé is nyilvánított.

Június 10-én véget ért a hatnapos háború, az izraeli polgároknak bejelentették az örömhírt és megadták az engedélyt, hogy saját szemükkel láthassák a “szent helyet”.

Az izraeli sajtófotósok, közöttük a Dan Hadani által vezetett IPPA fotó-ügynökség, megérezte a történelmi pillanat fontosságát és az elkövetkező hónapokban szinte megállás nélkül dokumentálta a Siratófalhoz zarándokló több százezer látogatót, valamint a zarándoklást segítő bővítési és átalakítási műveleteket a fal környékén.

Megörökítették többek között Izrael akkori államelnökét, Zalman Shazart, aki még a háború befejezése előtt a falnál imádkozott, David Ben-Guriont, aki a fegyverszünet másnapján érkezett a Siratófalhoz. Az egyik leghíresebb kép pedig Slomo Gorent, a hadsereg első főrabbiját ábrázolja, amikor a Siratófal elfoglalásának tiszteletére megfújja a sófárt.

Az alábbi képeket az Izraeli Nemzeti Könyvtár Jeruzsálem napja tiszteletére adta ki és tette felhasználhatóvá az általa kezelt Dan Hadani sajtófotó archívumból, amely dokumentálja Izrael Állam huszadik századi legnagyobb történelmi, társadalmi és kulturális eseményeit.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSIndex, The Times of Israel