40 nap után befejeződött a palesztin rabok éhségsztrájkja

67
Marván Bargúti képe a biztonsági falon - fotó: Begemot / Flickr
Marwan Barghouti képe a Kalandia ellenőrzőpontnál Ciszjordániában - fotó: Begemot / Flickr

Az izraeli büntetés-végrehajtási hivatal és a foglyok képviselői – köztük Marwan Barghouti – között folytatott éjszakai tárgyalás végén megegyeztek a felek, hogy ezentúl megduplázódik a havonkénti látogatások száma. A rabok családtagjai közül több százan Ramallah központjában ünnepeltek.

40 nap után beszüntette az éhségsztrájkot az a mintegy kétezer palesztin rab, akiket biztonsági megfontolásokból tartanak fogva izraeli börtönökben – közölte szombat reggel a Sabasz szóvivője. A sztrájk feladása annak köszönhető, hogy Izrael megegyezett a Palesztin Hatósággal és a Vöröskereszttel a havonkénti két lehetséges rokonlátogatás engedélyezéséről (eddig csak egyre volt lehetőség).

A rabok április 17-én kezdtek tömeges éhségsztrájkba, tiltakozásul a fogvatartási körülményeik ellen. A sztrájkot a Ciszjordániát kormányzó Fatah párthoz tartozó, és terrortevékenységért ötszörös életfogytiglanra és még negyven évre ítélt Marwan Barghouti, a palesztin elnök lehetséges utódja indította, majd csatlakoztak hozzá a rivális, radikális iszlamista, a Gázai övezetet uraló Hamász szervezethez tartozó rabok is. 834-en közülük szombatig, az iszlám böjti időszak, a ramadán első napjáig kitartottak, és nem vettek magukhoz ételt.

A palesztinok izraeli bebörtönzése állandó feszültségforrás a két fél között, Izrael terrorizmusellenes intézkedésként tekint a gyakorlatra, a palesztinok viszont politikai foglyoknak tartják a bebörtönzötteket. Sokakat izraeliek elleni merényletért vettek őrizetbe, de vannak olyanok is, akiket az úgynevezett adminisztratív fogva tartás keretein belül csuktak le, ami lehetővé teszi, hogy akár hat hónapig vádemelés nélkül is fogva tartsanak valakit. Palesztin adatok szerint tavaly év végén körülbelül 7 ezer palesztin ült izraeli börtönökben.

A fogvatartási körülmények javításáról is egyetértés született, melyről pontos részleteket nem közöltek, de annyi bizonyos, hogy Barghouti további követeléseit elutasították (a cellákban több tévécsatorna bevezetése, nyilvános telefonok telepítése, a látogatások hosszának megduplázása, felsőoktatási tanulmányok és érettségi vizsgák lehetőségének visszaállítása, stb.)