Tizenötezren tüntettek Tel-Avivban a békekötésért a palesztinokkal

Fotó: Peace Now / Facebook

Tizenötezren tüntettek szombat este Tel-Avivban a palesztinokkal való békekötésért, a Palesztin Állam megteremtéséért – jelentette a ynet.

Több baloldali párt és szervezet közösen szervezte Tel-Aviv legnagyobb, Jichák Rabin meggyilkolt miniszterelnökről elnevezett terére “Két állam, egy remény” jelszóval a demonstrációt, amelyet a palesztin területeket elfoglaló, 1967-es, úgynevezett hatnapos háború héber naptár szerinti ötvenedik évfordulójára időzítettek.

A késő estig tartó béketüntetésen a palesztin-izraeli viszály kétállami megoldásáért, vagyis Izrael szomszédságában egy palesztin állam megteremtéséért szálltak síkra a szónokok.

A rendezvényen felolvasták Mahmúd Abbásznak, a Palesztin Hatóság elnökének a levelét. “Kötelességünk az elkövetkező nemzedékekkel szemben, hogy véget vessünk a konfliktusnak. Együtt bátor békét köthetünk” – állt Abbász üzenetében.

Fotó: Peace Now / Facebook

A politikai beszédek mellett ismert baloldali művészek is felléptek, köztük a Balkan Beat Box és Achinoam Nini, aki 1994-ben a Vatikánban is énekelt II. János Pál pápának.

A tömeg a rendezvényen kifütyülte a színpadra lépő Jichák Hercogot, a parlamenti ellenzék és a baloldali-centrista közép Cionista Tábor nevű párt elnökét. Hercog a helyi média szerint elsősorban Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel folytatott sikertelen koalíciós tárgyalásai miatt vesztette el a baloldaliak jelentős részének a bizalmát.

Beszédében a politikus azzal vádolta a kormányfőt, hogy az előző évben elszalasztotta a békefolyamat újraindításának lehetőségét. A baloldali és a centrista pártok egységére szólított fel, amely előválasztásokkal döntené el, hogy melyik párt elnöke vezesse a jelenlegi kormány ellen a következő választáson fellépő ellenzéki tömböt.

“Tömegesen fogunk az utcákra vonulni, hogy tiltakozzunk a megszállás, az erőszak és a rasszizmus ellen, s mert a jobboldali kormány nem kínál reményt. Eljött a mi időnk megmutatni Trump elnöknek, hogy Izraelben nagy tábor támogatja a békét, és felszólít a megszállás, és a palesztin konfliktus lezárására” – írta Avi Buskila, a Békét most mozgalom igazgatója közleményében.