Marad a meztelenség az Izrael fesztiválon Miri Regev tiltakozása ellenére

Hiába tiltakozott és fenyegetőzött az állami támogatás megvonásával Miri Regev kulturális miniszter, megmarad az Izrael művészeti fesztivál műsorán a meztelenség – jelentette a katonai rádió csütörtökön.

A meztelenség a művészeti alkotások szerves része, az előadások zárt térben, csak a nézők számára láthatóak, ezért nem sérthetik azoknak az érzéseit, akiket a meztelenség bánthat, noha ők is számos előadás közül választhatnak – felelték a szervezők a ruhátlanul megjelenő művészek ellen tiltakozó miniszternek.

Fotó: Thierry Pasquet

Miri Regev izraeli kulturális miniszter előzőleg levelet küldött Éjal Sernek, a rangos művészeti fesztivál igazgatójának és megkérte, hogy két előadást vegyenek ki a csütörtökön Jeruzsálemben kezdődő fesztivál államilag támogatott alkotásai közül, mert azokban meztelenség is szerepel.

Regev arra is felszólította a szervezőket, hogy a jövőben ne is forduljanak a kulturális minisztériumhoz olyan alkotások pénzügyi támogatásáért, amelyekben meztelenség jelenik meg.

Regev Angélica Liddell spanyol rendező bemutatóját és Lia Rodrigues brazil koreográfus alkotását kifogásolta a ruhátlanul megjelenő művészek miatt.

“A teljes meztelenség bemutatása – akkor is, ha művészet égisze alatt történik – ellentmondásban áll a zsidó és demokratikus Izrael Állam alapvető értékeivel és sérti az izraeli közönség jelentős részének érzéseit” – írta Regev.

A miniszter síkra szállt a szabad művészi önkifejezés mellett, majd hozzátette, hogy “nem lehet állami költségvetést osztani a társadalom értékeit sértő tevékenységeknek”.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI