Zavargások Kfar Kasszemben, egy helyi lakos meghalt

Égő rendőrségi autó - fotó: Izraeli Rendőrség
Égő rendőrségi autó - fotó: Izraeli Rendőrség

Hétfőn éjszaka, egy letartóztatást követően tiltakozók csaptak össze a helyi rendőrséggel és civil biztonságiakkal. Több autót felgyújtottak, lövöldözés tört ki és egy biztonságiőr megölt egy 27 éves kfar kasszemi férfit. Két hónap alatt ő már a hetedik áldozata a városban zajló erőszakhullámnak – számolt be a történtekről az izraeli sajtó.

Múlt hét óta tiltakozó felvonulások vannak a Petah Tikva közelében fekvő, 22 ezer lakosú arab településen. A helyiek azt követően kezdtek tüntetésekbe, hogy az elmúlt két hónapban hat helyi lakost öltek meg, és a rendőrség továbbra sem találja az elkövetőket. A kisváros szomorú statisztikája öt év alatt 12 felderítetlen gyilkosság. A helyi iskolák zárva vannak, a tüntetők sátrat vertek a rendőrség épülete előtt.

Tegnap (hétfő) éjjel 11 óra után a helyi ellenőrzőpontok egyikén a rendőrség megállított egy autót. Rutin igazoltatáskor kiderült, hogy egy körözött kfar kasszemi lakos ül a gépkocsiban, akit a helyi erők megpróbáltak elfogni és a rendőrségre bevinni. A férfi ellenállt az intézkedésnek, megtámadta a rendőröket és rövid időn belül további 50 ember igyekezett kiszabadítani őt a rendőri őrizetből. A fiatalok megtámadták az intézkedő rendőröket és kövekkel dobálták a rendőrautót. A rendőrök végül visszaszorították a tömeget, egyikük könnyebben megsérült, de további két embert letartóztatva elhagyták a helyszínt.

Az incidens követően több százan érkeztek a rendőrség helyi épülete elé, és több városi ellenőrző ponthoz. Felgyújtottak három rendőrautót és kövekkel dobálták a rendőröket és biztonsági őröket. A rendőrség épületét védő civil biztonsági szolgálat egyik embere, életveszélyt érezve a tömegbe lőtt, és eltalálta a 27 éves Muhammed Tahat, aki a kórházba szállítást követően belehalt a sérülésébe. A rendőrség vizsgálja halálának körülményeit.

A körzeti rendőrparancsnok némi késéssel, de erősítéssel felfegyverkezve érkezett a helyszínre, folyamatos egyeztetéssel próbálta meg helyreállítani a rendet és lehűteni a kedélyeket. A tömeget sikerült feloszlatni, az éjszaka folyamán Roni Alshich rendőrkapitány találkozott a Központi Kerületi Parancsnokkal, majd egyeztetett a helyi arab kneszet tagokkal és Kfar Kasszem polgármesterével, hogy közösen találjanak megoldást a kedélyek csillapítására. A rendőrség továbbra is nagy erőkkel van jelen a településen.

A helyi vezetők úgy vélik csak akkor állhat helyre a rend a városban, ha a rendőrség elengedi a zavargásokban elfogott két embert, átadja a családnak a lelőtt férfi holttestét és kivonja erőit Kfar Kasszemből. A közösség követeli a helyi rendőrparancsnok leváltását is.

A Ramadán kezdete óta már féltucatnyi gyilkosság történt (Jaffón, Názáretben, Kfar Kasszemben) melynek kivizsgálásával az arab szektor szerint alig törődik az izraeli rendőrség, ezért szerdára általános sztrájkot hirdettek. Holnap nem lesz tanítás a muszlim iskolákban, az arab munkások nem veszik fel a munkát sem az üzleti életben, sem a közhivatalokban. Szombaton további demonstrációt tartanak Kfar Kasszemben, ahová az ország több pontjáról várják a tiltakozókat.