Magyar motorosok is viszik a Maccabiah lángját

Ride 4 Solidarity with Israel zászló

Motoron Londonból Jeruzsálembe

Kevesebb mint egy hét múlva, június 13-án felbrummognak a cionista motorok Londonban, ahonnan a Ride for Solidarity csapat elindul Jeruzsálembe, a Maccabiah játékokra.

Különböző háttérrel rendelkező motorosok kerekednek fel a nagy útra Romániából, Magyarországról, Németországból, Svájcból, Olaszországból, Izraelből és az USA-ból, akiket az Izrael Állam iránti szeretet egyesít. Nemzeti lobogókkal és izraeli zászlókkal motorjaikon szelik át Európát. 14 motoros, nők és férfiak, keresztények és zsidók, akik 11 országot és egy tengert, összesen 7000 km-t kereszteznek, hogy együtt támogassák Izraelt.

Motorral? Miért Londonból?

1930-ban tizenegy zsidó motoros a Brit Mandátum területéről indulva toborzott sportolókat az első Maccabiah világjátékokra. Ők 2 év alatt járták meg a Jeruzsálem-Skócia-Jeruzsálem távot, és nekik is köszönhetően több mint nyolcszáz sportoló vett részt az első zsidó olimpián. A londoni indulás magyarázata, hogy Lord Balfour 1917-ben Londonban írta alá a zsidó nemzeti haza létrehozásának támogatását, a Balfour-nyilatkozatot. Június 13-án indulnak, azon a napon, amikor 1967-ben a Szovjetunió azt követelte az ENSZ-től, hogy büntesse meg Izraelt az arab hadsereg feletti győzelméért, ami elkötelezte magát a zsidó állam elpusztítása mellett. A Ride4Solidarity (R4S) motorosokat Londonból Jonathan Arkush vezeti, a brit hitközség elnöke, aki maga is motoros.

Zsidó emlékezés

Két II. világháborús haláltáborban állnak meg: Dachauban (Németország) és Mauthausen-Gusenben (Ausztria), a holokauszt áldozatainak emléke előtt tisztelegve és emlékezve, Münchenben pedig a ’72-es olimpiai terrortámadás 11 izraeli áldozatának és családjaik áldozatainak emlékére.

Zsidó ünneplés

Az út azonban az életet ünnepli: ünnepli Izrael Államot, a csodát, amely barátok támogatásával a zsidó nép legnagyobb vállalkozása: egy olyan ország, amely minden akadály és fenyegetés ellenére a szabadság, a stabilitás és a haladás jelképe az egész világon, a meggyötört Közel-Keleten.

R4S logó

A láng

Izraelbe július elején érkeznek az R4S motorosok, ahol csatlakoznak a Maccabiah csapataihoz, és köszöntik saját közösségeiket a zsidó olimpián. A motorosok viszik a Maccabiah lángját Tel-Avivból Jeruzsálembe a megnyitóra, ami július 6-án kerül megrendezésre Jeruzsálemben a Teddy Stadionban.

Szervezők és magyar motorosok

A román állampolgár Marco Maximilian Katz a Ride4Solidarity kezdeményezője, szervezője és az egész túra kitalálója. Ő hívta meg a magyar Maccabi klub volt elnökét, Horváth Józsefet az útra, aki örömmel csatlakozott hozzá szervezőként. Jocón kívül két magyar tagja van még a csapatnak: Kalotai Gábor és Lukács Sándor Alex.

Az útvonal

London – Brüsszel – Köln – Frankfurt – Dachau – München – Mauthausen – Pozsony – Komárom – Budapest – Szófia – Larissa – Athén – Haifa – Jeruzsálem

Megkérdeztük Horváth Jocót, hogy mi hajtja az ő motorját. Ezt válaszolta:

– Azért veszek részt, mert fontosnak tartom a projekt üzenetét: motorozással az életért, a békéért. A terror mindenhol terror. Izraelben, Európában is. Nem szabad különbséget tenni köztük, mint ahogy a média jelentős része teszi.
Ha már zsidó az ember, legyen büszke zsidó.
A Maccabi része az életemnek 1993 óta, fontos, hogy részt vegyek valahogyan az idei Maccabián, és ez a motoros túra különleges módja a részvételnek.
Szeretek motorozni. 

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.