Izrael visszaküldi állomáshelyére új-zélandi nagykövetét

Wellington - fotó: wikipedia, Phillip Capper

Izrael visszaküldi állomáshelyére új-zélandi nagykövetét, akit decemberben azért hívtak vissza posztjáról, mert Új-Zéland az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) támogatta az izraeli telepespolitikát elítélő határozatot – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

“Sajnálom az izraeli-új-zélandi kapcsolatokban keletkezett kárt, amelyet Új-Zéland a BT-ben a 2334-es számú határozat indítványozásával okozott”- hangsúlyozta Bill English új-zélandi miniszterelnök levelében, amelyet a jeruzsálemi külügyminisztérium közleménye szerint a diplomáciai kapcsolatok teljes helyreállítása előtt Izraelbe küldött.

A Háárec című újság úgy tudja, hogy többhetes intenzív háttéregyeztetés vezetett a féléves diplomáciai válság megoldásához, amelyet Gerry Brownlee új-zélandi külügyminiszter Benjámin Netanjahu miniszterelnökhöz korábban eljuttatott levele gyorsított fel, hiszen ebben új lap nyitását kezdeményezte a két ország kapcsolatában.

Néhány napja Netanjahu telefonbeszélgetést folytatott Bill English-sel, ezt követően érkezett az új-zélandi kormányfő sajnálatát kifejező levele. Ezek után döntöttek Izraelben arról, hogy Jichák Gerber nagykövet térjen vissza wellingtoni állomáshelyére.

A Háárecnek neve mellőzését kérve nyilatkozó külügyminisztériumi tisztviselő szerint a decemberi BT-határozat után három hónapig szinte teljesen befagyasztották a két ország diplomáciai kapcsolatait: Izrael visszahívta nagykövetét, Új-Zéland pedig Törökországba rendelte az övét, aki addig mind a két országban képviselte hazáját.

Három hónap után Wellington kezdeményezte a viszony rendezését, de eleinte sikertelenül. Az áttörést az ENSZ-határozatot erőteljesen támogató, addigi új-zélandi külügyminiszter, Murray McCully távozása hozta meg.

Utódja, Gerry Brownlee hivatalba lépésének első napján gratuláló levelet írt Benjámin Netanjahunak Izrael függetlenségi napjának tiszteletére, és ebben a kapcsolatok újjáépítését is sürgette.

Jeruzsálemnek két kulcskövetelése volt: a bocsánatkérő levél a 2334-es számú határozat támogatásáért, és Wellington Izraelt elítélő hozzáállásának megváltoztatása az ENSZ-szavazásokon.

Izrael azok után jelentette be a válság végét és küldte vissza nagykövetét, hogy hosszas levélváltással sikerült megállapodnia a sajnálkozás megszövegezésben, valamint az új-zélandiak – noha nem tettek kifejezett ígéretet a világszervezettel kapcsolatban, de – az utóbbi hónapokban egyszer sem szavaztak Izrael ellenében.

Az ENSZ BT-ben Új-Zéland, Malajzia, Venezuela és Szenegál kezdeményezte az amerikai vétó elmaradása miatt elfogadott, 2334-es számú, Izrael telepespolitikáját elítélő határozatot.

Malajziával és Venezuelával Izraelnek nincs diplomáciai kapcsolata, és az új-zélandi mellett decemberben szenegáli nagykövetét is visszahívta. Június elején mindazonáltal Jeruzsálem Szenegállal is rendezte kapcsolatát, miután Netanjahu egy afrikai csúcsértekezleten megbeszéléseket folytatott a szenegáli elnökkel.