Horty Miklós - fotó: Wikipedia

Jáir Lapid szerint Orbánnak személyesen kellene bocsánatot kérnie a Horthyt méltató kijelentéséért.

“Ha Orbán miniszterelnök úr nem kér személyesen bocsánatot” azért, amit Horthyról mondott, akkor a magyar származású Jáir Lapid szerint Netanjahunak le kell mondania nemsokára esedékessé váló magyar útját – számol be Lapid Times of Israelben megjelent cikkéről oldalán a Mazsihisz.

Az izraeli ellenzék egyik legerősebb pártjának, a középjobboldali Yesh Atid (Van Jövő) vezetője, Jáir Lapid cikkében fél-autokrata vezetőnek nevezi Orbán Viktort, aki a sajtó szabadságát korlátozni kívánja, tisztességtelen eszközökkel lép fel ellenfeleivel szemben és nemrég “kivételes államférfinak” nevezte Horthy Miklóst.

Lapid szerint Horthy a modern antiszemitizmus egyik alapító atyja volt, ezt bizonyítja szerinte a numerus clausus törvény, amely komolyan korlátozta a zsidó hallgatók létszámát a felsőoktatásban jóval Mussolini és Hitler fellépése előtt. A helyzet a ’30-as években tovább romlott Lapid összefoglalója szerint, Magyarország csatlakozott a tengelyhatalmakhoz, és ezzel párhuzamosan fokozódott az állami antiszemitizmus is.

Lapid a vidéki zsidóság deportálásával zárja Horthy pályájának értékelését és elmondja azt is, hogy a megsemmisített vidéki zsidóság soraiban ott voltak az ő családtagjai is, “hűséges magyar állampolgárok, akiknek egyetlen bűne az volt, hogy zsidók voltak”. Horthyt a deportálások miatt háborús bűnösnek nevezi, aki szerinte nem kevésbé felelős a magyar zsidók haláláért, mint a nácik.

A cikk folytatása >>

Ha Orbán nem kér bocsánatot

  • Netanjahu mondja le a látogatását (78%, 61 Votes)
  • A terveknek megfelelően tartsák meg a találkozót (22%, 17 Votes)

Összes szavazó: 78

Loading ... Loading ...

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHVG