Egyiptom felé nyit a Hamász

Iszmail Haníje, a palesztin Hamász mozgalom három hónapja megválasztott új politikai vezetője az egyiptomi kapcsolatok javítását ígérte szerdán elhangzott programadó beszédében – jelentette az izraeli média.

A Háled Mesaal helyére megválasztott Haníje beszédéből kiderült, hogy a Hamász új vezetése Egyiptom segítségére számít a Mahmúd Abbász palesztin elnökkel és a Palesztin Hatósággal (PH) elmérgesedett viszony, s az ennek nyomán jelentkező egyre súlyosabb gazdasági helyzet javításában.

A The Times of Israel című angol nyelvű izraeli honlap beszámolója szerint Haníje – aki az iszlamista mozgalom híveinek körében, egy gázai szállodában mondta el beszédét – köszönetet mondott Kairónak a Gázai övezet humanitárius helyzetének javítására tett eddigi erőfeszítéseiért, elsősorban több millió liter üzemanyagnak a palesztin övezetbe szállításáért.

A Palesztin Hatóság kérésére Izrael csökkentette a Földközi-tenger partján húzódó keskeny földsávba szállított áram mennyiségét. Az áramhiány miatt leállítani kényszerültek a gázai szennyvízszűrő berendezést, majd elkezdték a tengerbe önteni a csatornák tartalmát. Ezért Izrael kénytelen volt lezárni a fürdőzők elől a mindössze ötszáz méterre lévő askelóni tengerpartot – jelentette az izraeli tízes tévécsatorna csütörtök reggel.

A Palesztin Hatóság a Hamászra kifejtett nyomás növelése érdekében kedden nyugdíjazott 6145 embert a hatóság mintegy 55 ezer gázai állami alkalmazottjából a Háárec című izraeli lap értesülése szerint. Rámalláh korábban az áramcsökkentés mellett már elvonta addigi fizetésük harmadát, és beszüntette a gázai foglyok családjának rendszeresített járandóság átutalását is.

Iszmail Hanije – fotó: Reuters

Noha Haníje nem szólt a Mohammed Dahlannal – Mahmúd Abbász palesztin elnök legfőbb politikai riálisával – Kairóban folytatott júniusi tárgyalásairól, de az izraeli média beszámolói szerint a Hamásznak Dahlán bevonásával sikerült egyezségre jutnia további egyiptomi támogatásokról.

Az egyiptomi titkosszolgálat közvetítésével folytatott, kilenc napon át tartó megbeszéléseken elhatározták, hogy visszatér a Gázai övezetbe az egykori Fatahos Szamír Masaravi, Dahlan jobbkeze, hogy előkészítsen egy belső, csak gázai palesztin kiegyezést Mahmúd Abbász palesztin elnök kikerülésével, és a száműzetésben élő Dahlan visszatérésével.

Egyiptom a Mohamed Murszi kormányának 2013-as megbuktatása után elhidegült kapcsolatok felmelegítése, valamint az áramellátás segítése fejében azt várja a Hamásztól, hogy segítsen felszámolni a Sínai-félszigeten tevékenykedő, az Iszlám Államhoz hű iszlamista fegyveres csoportok finanszírozását, és támogassa az ellenük folytatott harcot.

A Hamász Kairóhoz való közeledése Izrael számára is kedvező, mert a humanitárius helyzet javulásával és a Hamászra Egyiptom felől nehezedő nyomás enyhülésével csökken egy újabb gázai övezeti háború veszélye, és nőhet az Izrael déli részén élők biztonsága.

Mohammed Dahlant legfőbb politikai riválisa, Mahmúd Abbász kérésére kizárták a Ciszjordániát és a Palesztin Hatóságot irányító Fatah pártból és száműzetésbe kényszerítették, de ő továbbra is a Fatah reformszárnya vezetőjének tekinti magát.
Nem világos, hogy ha valóban végrehatják a kairói egyezségben foglaltakat, akkor a Fatah Gázában élő tisztviselői, akik többnyire munkavégzés nélkül a Hamász tíz évvel ezelőtti hatalomátvétele óta folyamatosan megkapták Rámalláhból a fizetésüket, hűségesek lesznek-e Abbász palesztin elnökhöz, vagy elfogadják majd vezetőjüknek a Gázába visszatérő Dahlant.

A Dahlan és Hamász közötti egyiptomi tárgyalásokon megállapodtak a hatalommegosztás új gázai modelljéről. Eszerint összeül majd a palesztin parlament az övezetben, és 15 Dahlanhoz hű Fatahos képviselő is részt vehet a Hamász vezette törvényhozás ülésein.

Az egyik gázai vezető egy jordániai televíziónak is felvázolta a Hamász terveit: eszerint feloszlatják az övezetet jelenleg vezető tanácsot, és úgy szervezik újjá, hogy részt kapjon benne minden palesztin frakció és a Fatah Dahlan-féle reformszárnya is.
A gázai fegyverek és a belügyminisztérium fölött továbbra is kizárólag a Hamász fog rendelkezni, de Dahlan felelne a civilek ügyeiért és külügyminiszterként eljárhatna a földsáv képviseletében. Dahlan gyűjtené az adományokat, ő intézné az Izraellel fenntartott kapcsolatokat és a határellenőrzés ügyeit.

Az Egyiptommal és több arab állammal kiváló kapcsolatokat ápoló Dahlan első jelentős feladata a gázai áramellátás válságának a megoldása lenne, és már sikerült is megállapodnia Kairóval az üzemanyag-szállításról, amiért havonta fizetni fognak Gázából.

Rámalláhban közben bejelentették, hogy vasárnap Mahmúd Abbász Kairóba utazik, hogy elsősorban a gázai ügyekről egyeztessen az egyiptomi vezetéssel.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI