ANNYIRA SZERETLEK

A legújabb "street art" a Kikar Atarimon - fotó: Vajda Tomi

A múlt héten még úgy volt, hogy már nem olyan nagyon jó a Ben Gurion sétányról a Hof Gordonra lemenni, mert tavasszal lebontották és elvitték a hangulathatározó betonesernyőket, és nélkülük árván áll szegény ritkán látogatott Panorama étterem a tel-avivi eget simogató áraival, testvéri szeretetben a méltán hírhedt Pussy Cat sztriptízbárral, mely ötcsillagos kupleráj anno Colosseum diszkóként üzemelt. Az örökké zárva tartó Aish Tóra-tanulási központ helyén is galád módon éjjel-nappali futók boltja nyílt, a Pussy Cattel szemben pedig rúdtánctanfolyam, a rohanó világ elharapódzó dicsőségére emlékeztetve a kispolgárokat, kik hajdanán a Blaha Lujza tér vízköpő gombáit, vagy teszem azt a Déli pályaudvar pénztár- és várócsarnokának vonalait vélték látni a Ben Gurion sétányt a tengerrel összekötő legviccesebb tel-avivi betonesernyős felüljárójában, amit úgy hívnak, Kikar Atarim, magyarul Kilátók tere, a felüljáró alkotta tér kivitelező vállalatáról, az Atarim Kft-ről zseniálisan elnevezve.

Na és múlt héten ezen a felüljárón az egyik éjjel egy csapat nő ügyködött a falon, és nem graffitiztek, hanem egy mozaik műalkotást pakoltak fel, megváltoztatva ezzel a tér hangulatát annyira, hogy csak na. Mia és a barátnői voltak a gerillák. Mert ha mozaik, akkor Mia. A Bostonból származó Mia rögtön alija után felépítette magát Tel-Avivban, és mozaiktanfolyamokat tart azóta is, azaz négy éve. Vannak olyan emberek, akikre úgy emlékezünk, hogy folyton mosolyognak, na Mia ilyen.

Mia és a gerillacsapat – Fotó: Vajda Tomi

Gerillamozaik-akció volt ez itt kérem, három nő tükör-, cserép-, műanyag játék-, étkészlet- és egyéb töredékeket ragasztott a falra. Pont a rúdtánctanfolyam mellett kettővel. Ilyet se lát az ember minden éjjel. Még graffitifújást sem nagyon, mert Tel-Avivban szabad graffitizni, talán ezért van tele a város falra festett padlizsánokkal, tükörtojásokkal és más művészeti alkotásokkal, főleg Florentinben, mely városrészt dél-Tel-Aviv Indiájaként szoktak emlegetni, és ahol péntek délutánonként graffiti tárlatvezetésen lehet részt venni. A “street art” Izrael álfővárosában trendi, barátságos és némely alkotás politikai vagy történelmi, vagy ne-adj-isten vallási témát vet fel, az itt lakók és a turisták is javarészt odavannak értük. Na de ez a mozaik olyan unikális, hogy nagy durranás lesz szerintem.

A szövege “I love you so much”, szóval nem csak annyi, hogy I love you, hanem valami olyan, hogy Annyira szeretlek.

I Love You So Much a Kikar Atarimon – fotó: Vajda Tomi

A múlt heti gerillaakció után Mia mozaikavató ünnepséget szervez, és már hirdeti eseményben, július 20. délutánra. Mondom, fantasztikus a csaj, építi magát és a cuki üzenetével a mosolya hamarosan felhőként lebeg majd a Kikar Atarim felett.

Mia és a gerillacsapat – fotó: Vajda Tomi

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.