Maccabiah 2017 – magyar győzelmek

Avagy: ahol biztosan nyernek a zsidók

Maccabi VAC győzelem a Maccabián, 2017

Minden idők legnagyobb magyar delegációja vett részt Izraelben a ma záruló Maccabi Világjátékokon, amelyen a magyar versenyzők túlszárnyalták a négy évvel ezelőtti teljesítményüket.

A zsidó közösség négyévente megrendezett multisporteseményén idén 80 ország mintegy 10 000 sportolója vett részt, a 120 fős magyar delegáció részeként 100 sportoló érkezett Izraelbe. A legnagyobb – idén is – az izraeli delegáció 2400 versenyzővel, őket az amerikai sportolók követik, akik több mint ezren vannak. Érkeztek azonban néhány fős delegációk is: Albániából hárman, Jamaicából ketten, Marokkóból, Japánból és Tajvanról pedig egy-egy sportoló vett részt a játékokon. Puerto Rico és Kína először képviseltette magát a sporteseményen, amelyen minden korosztályban amatőr és profi sportolók is indulhattak.

A játékokon 40 sportágban mérték össze tudásukat a versenyzők, idén először lacrosse-ban és bridzsben is. Utóbbiban a magyar csapat rögtön ezüstérmet szerzett!

Jusztin Ádám, a Maccabi VAC zsidó sportegyesület vezetője, a magyarok csapatkapitánya elmondta, hogy a magyar csapat már a kéthetes rendezvény félidejére túlszárnyalta a négy évvel előtti teljesítményét.

Jusztin Ádam, Maccabi VAC Magyrország, csapatkapitány – Fotó: Vadász Éva

„A 100 sportolóból, ha minden jól megy, hatvan-hetvennek érem lesz a nyakában egyéniben vagy csapatban. Ez hatalmas eredmény, arányaiban nézve, tehát a zsidó közösség nagyságához képest csak egy-kettő hasonlóan sikeres delegáció van” – hangsúlyozta a sportvezető pénteken. Jusztin Ádám különösen fontosnak nevezte a mostani kiemelkedő eredményt, hiszen a következő Maccabi eseményt, az Európa Játékokat, Magyarországon rendezik meg 2019-ben. Mint rámutatott, sokan még „óvatosan kezelik, hogy ők zsidó sportolók”, de mindenki szívesen jött, egyrészt mert vállalja a játékok szellemiségét, másrészt mert szeret sportolni.

Sterck Laura, karate aranyérem – Fotó: Vadász Éva

Sterck Laura, karate arany

„Az MTK-ban játszom, és az edzőm szólt, hogy ez egy nagyon jó lehetőség lenne számomra, hogy eljöhessek egy ilyen csodálatos országba, és részt vehessek egy nagyon jó versenyen, amin nagyon sok kört tudtunk gyakorolni, nagyon jó kis verseny volt. Csodálatos volt nyerni, az egész magyar csapat nagyon büszke ránk, nagyon nagy élmény és megtiszteltetés volt.”

Kunos Zsuzsanna, karate kumite aranyérem – Fotó: Vadász Éva

Kunos Zsuzsanna, karate arany

„Négy évvel ezelőtt is itt voltam, akkor a zsinagógában a Horváth Jocótól tudtam meg, hogy van Maccabi VAC, ő akkor már volt delegációvezető is, ő ajánlotta a részvételt, így kerültem ki négy éve. Most pedig már egyértelmű volt, hogy jövök, hiszen négy éve is nyertem, és hívtak. Én mindig magyarnak érzem magam, és mindig zsidónak érzem magam. Valahol a kettő egyszerre történik Izraelben is, Magyarországon is, akárhol vagyok. Abban más itt nyerni, hogy nagyon szeretem Izraelt, nagyon jó itt lenni, alapból egy nagyon jó hangulatban tudok tatamira állni, verekedni, de egyébként más különbség nincs.”

Murinai Dániel, taekwondo aranyérem – Fotó: Vadász Éva

Murinai Dániel, taekwondo arany

„Én Szarvason hallottam először a Maccabiról, és onnan hallottam, hogy van ilyen lehetőség. Egyből felkerestem Jusztin Ádámot, hogy szeretnék bekerülni a csapatba, de ez még ’13 előtt volt, ’12-ben. És azóta megalapítottuk a taekwondo szakosztályt, melynek a vezetője lettem. Azóta részt veszünk a Maccabiákon, felemelő érzés volt győzni. Az ellenfelem a döntőben egy kicsit rutintalanabb srác volt Kazahsztánból, és technikai KO-val sikerült kiütnöm őt, folyamatos hibára kényszerítettem, és ezért összegyűlt a maximum pont, és ezért győztem, pedig ő vezetett.”

Csütörtökön, a Ramat Ganban található Maccabi-falu kertjében leleplezték a 20. században mártírhalált halt magyar zsidó sportolók emlékét megörökítő szobrot, Kovács D. Barna alkotását. A szoboravatáson beszédet mondott Jusztin Ádám mellett Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára, aki Izraelben a két ország kulturális együttműködéséről tárgyalt, valamint Heisler András, a Mazsihisz elnöke, aki szintén megbeszéléseket folytatott korábban Jeruzsálemben.

És íme az érmesek ismét, ahogyan a Facebook-oldalunkon posztoltunk róluk:

Az első magyar érem a Maccabián: junior kard: ezüst – Schrödl Anita. Tapsvihar, nagy mazl tov és irtó büszke rád az Izraelinfo!

A magyar taekwondocsapat a legeredményesebb külföldi csapat a Maccabián!
Murinai Dániel, 87 kg: arany
Gulyás Ádám, 87 kg: ezüst
Rizmayer Norbert, 58 kg: bronz
Hatalmas mazl tov! Fantasztikusak vagytok!

Sterck Laura: aranyérem
Karate kata open
Éljen! Hurrá! Mazl tov!

Binet Regina, női tőr: bronz
Gátai Róbert, férfi tőr: ezüst
Singer Martin, férfi kard: bronz
Ti vagytok a legjobbak! Az Izraelinfo büszke rátok 🙂

Békési Dániel: bronz, 4×200-as gyorsváltó úszás
Hatalmas mazl tov az Izraelinfotól! 

A férfi kard és a férfi tőr csapat is bronzérmet nyert!
Éljen, hurrá, mazl tov! Gratulál az Izraelinfo! 

Maccabi VAC férfi kard csapat: bronzérem

Becsey János kétszeres paralimpiai bajnok, négyszeres paralimpiai világbajnok bronzérmet nyert úszásban 50 pillangón és 50 mellen. Hatalmas mazl tov az #UjKeletUjsag-tól! (Médiapartnerünk posztját osztottuk meg.)

Mazl tov Kroinstein Bálint!
Karate ezüstérem 

A női vízilabdacsapat ezüstérmet nyert! Hurrá! Mazl tov, gratulálunk!

Maccabi VAC női vízilabdacsapat: ezüstérem

Mazl tov Kunos Zsuzsi!
Karate kumite felnőtt kategória: arany!
Fantasztikus teljesítmény, csodálunk, tisztelünk, gratulálunk!

Kádár Elvira és S. Ernlib (ISR) női asztalitenisz páros bronzérmes! Gratulálunk! Mazl tov, hurrá!

Bakó Szilvia asztalitenisz junior egyéni: ezüst! Fantasztikus teljesítmény, nagy mazl tov az Izraelinfotól 🙂

Perjés Fanni bronzérmet nyert 800 méteres futáson. Hatalmas mazl tov az izraelinfotól!????????

Lőwy András, 10 km-es futás: bronz ???????????????????????? Gratulálunk, mazl tov!

Boros Zsófi, triatlon: ezüst ???????? óriási mazl tov! Gratulál neked az Izraelinfo!

A bridzscsapat ezüstérmet nyert! ???????????????????????????????????????????????????????? Mazl tov az Izraelinfotól!

Fiúk, nagyon jók voltatok! Mazl tov!
Ezüst a magyar férfi vízilabda döntőjében a Maccabián: Izrael-Magyarország 9-6 

Maccabi VAC férfi vízilabdacsapat: ezüstérem – fotó: Silló Sándor

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.