Benjámin Netanjahu izraeli és Orbán Viktor magyar miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Budapesten, az Országházban 2017. július 18-án. - fotó: Mohai Balázs / MTI

Az Orbán-Netanjahu találkozó után két megállapodást írtak alá: a 2017-2019-es évekre szóló kulturális együttműködésről, valamint az innováció, ipar 4.0 és az önműködő autók fejlesztésében való együttműködésről.

Ezt követően a két miniszterelnök közös sajtótájékoztatót tartott.

Orbán Viktor

Magyarország zéró toleranciát hirdet az antiszemitizmussal szemben.

Magyarország bűnt követett el, amikor a második világháborúban nem védte meg zsidó állampolgárait.

Orbán Viktor kiemelte: az izraeli miniszterelnök magyarországi látogatása – amelyre harminc éve nem került sor – új fejezetet nyit a két ország kapcsolatában, olyan együttműködés alapja, amely a jövőről szól.

A magyar kormányfő köszönetét fejezte ki Izraelnek, amiért hozzájárul Európa biztonságához, és egyetértett az izraeli miniszterelnökkel abban is, hogy határozott politikát kell folytatni az erősödő antiszemitizmus megfékezése érdekében.

Elismerjük Izrael jogát az önvédelemre – jelentette ki, hozzátéve: Magyarország is elvárja, hogy elismerjék jogát erre, jelenleg ugyanis az országnak vitái vannak  amiatt, hogy

nem akar kevert népességet, nem akar engedni a külső befolyásnak. Magyarország nem kíván változtatni etnikai összetételén,

még ha be is kell ismernie, hogy nem vagyunk tökéletesek.

Orbán elmondta: a találkozón mindkét vezető kifejtette országa tiszteletét a másik ország iránt és célnak nevezték a két ország jó kapcsolatának hosszú távú megalapozását.

Rámutatott: Magyarországon jelentős zsidó kisebbség él, biztonságukat pedig a magyar állam teljes mértékben garantálja. A zsidó életnek ma reneszánsza van Magyarországon – folytatta Orbán Viktor -, amelyre büszkén tekint az ország, hiszen az komoly hozzájárulás a magyar nemzet közös teljesítményéhez.

Orbán hangsúlyozta: mivel Magyarország mögött nehéz történelem áll, nyilvánvalóvá kell tenni, hogy hibát, sőt bűnt követett el azzal, hogy

a zsidó közösség védelme helyett a nácikkal kollaborált.

Ez soha nem fordulhat elő – szögezte le, aki hangsúlyozta azt is: Magyarország kötelessége megvédeni minden állampolgárát.

Fontosnak nevezte a két ország kulturális, oktatási és tudományos együttműködését is. Szólt a jövőbeli gazdasági együttműködésekről, a többi között az autóipar valamint a hi-tech iparág területén, és örömét fejezte ki, amiért egy hazafit fogadhatott Magyarországon.

Orbán szerint a hazafias kormányok lesznek a sikeresek, azok, amelyek a nemzeti érdeket nem kiiktatják, hanem inkább az első helyre teszik.

Szavait Orbán Viktor úgy zárta: Izraeltől azt tanulhatjuk meg, hogy amiért nem harcolunk meg, azt elveszítjük, és reményét fejezte ki, hogy a modern korszaknak ezt a vastörvényét egyre több honfitársa érti meg.

Joszef Amrani, Izrael budapesti nagykövete és Balog Zoltán, a magyar emberi erőforrások minisztere kulturális együttműködési megállapodást ír alá Budapesten, az Országházban 2017. július 18-án. Mögöttük Orbán Viktor magyar és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök. – fotó: Mohai Balázs / MTI
Joszef Amrani és Varga Mihály magyar nemzetgazdasági miniszter innovációs együttműködési szándéknyilatkozatot ír alá – fotó: Mohai Balázs / MTI

Netanjahu

Izrael és Magyarország a múlttal tisztában van, de a jövőbe tekint, és az ilyen országoké a jövő.

Benjámin Netanjahu azzal kezdte, hogy Magyarország sok szempontból volt a modern cionizmus bölcsője – amelynek köszönhetően létrejött a modern izraeli állam -, hiszen itt született Herzl Tivadar, aki a zsidó állam születését álmodta meg, mert látta azt a sok kihívást, amelyet az antiszemitizmus jelent, és ezért azt gondolta, hogy a saját állam lehet a legjobb megoldás a zsidóknak.

Netanjahu kiemelte: a találkozón megvitatták azokat az aggályokat, amelyeket a helyi zsidó közösség felvetett, és nagyon fontosnak nevezte azokat a szavakat, amelyeket Orbán Viktor most ezzel kapcsolatban mondott.

Üdvözölte azt is, hogy Magyarország kiáll Izrael mellett a nemzetközi fórumokon, és ezzel

“nemcsak Izrael, hanem az igazság mellé is áll”.

Emellett Magyarország élharcosa azon államok közösségének, amelyek fellépnek az újfajta antiszemitizmus, a modern zsidó állam “delegitimációja” ellen – vélekedett.

Közölte: szerdán magyar-izraeli üzleti fórumot tartanak, és a mostani látogatás valódi lendületet adhat a gazdasági kapcsolatoknak. Óriási jövő vár mindkét országra, de a modern technológia önmagában nem elég, az csak előfeltétele a növekedésnek, piaci reformokra is szükség van – magyarázta.

Az izraeli miniszterelnök kitért arra: a kulturális kapcsolatokat is szorosabbra kell fűzni a két ország között. Azt mondta, már most is sokan érkeznek Izraelből Magyarországra, egyúttal biztatta a magyarokat, hogy látogassanak Izraelbe.

Benjámin Netanjahu megköszönte, hogy szerdán a visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) vezetőinek csúcstalálkozójára is meghívták, és úgy látja, sok közös témát vitathatnak majd meg a tanácskozáson.

Megjegyezte: megtisztelőnek tartja, hogy ilyen hosszú idő – harminc év – után ő az első izraeli miniszterelnök, aki hivatalos látogatáson jár Magyarországon.

Benjámin Netanjahu izraeli és Orbán Viktor magyar miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Budapesten, az Országházban 2017. július 18-án. – fotó: Mohai Balázs / MTI
FORRÁSMTI / Izraelinfo