Benjámin Netanjahu izraeli kormányfõ, valamint a visegrádi országok vezetõi: Orbán Viktor magyar, Robert Fico szlovák, Beata Szydlo lengyel és Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök a Pesti Vigadóban 2017. július 19-én. - Fotó: Mohai Balázs / MTI

Benjámin Netanjahu javaslatára közös, terrorizmus elleni munkacsoport jön létre a visegrádi négyek (V4) országaival – jelentette be Orbán Viktor magyar miniszterelnök szerdán Budapesten, a V4 országok és Izrael kormányfőjének tanácskozását követően.

Azt is közölte: kidolgozzák egy közös munkacsoport felállítását a technológiai kooperáció elősegítése érdekében.

Netanjahu meghívta a V4 kormányfőit Izraelbe, azt a felek elfogadták. Orbán Viktor sürgette, hogy Izrael és az Európai Unió kapcsolatát az ésszerűség jellemezze, s bírálat helyett az együttműködés előtt nyissák ki a kaput.

A visegrádi országok javasolni fogják az uniónak, hogy értékelje azokat az erőfeszítéseket, amelyeket Izrael tesz a térség stabilitása érdekében, mindaz ugyanis európai érdek is, hisz véd az újabb és újabb migránsinvázió ellen.

Orbán szerint a visegrádiak osztják Izrael álláspontját, hogy minden nemzet szempontjából kulcsfontosságú a külső határvédelem, és az emberek ellenőrzés nélküli szabad áramlása terrorkockázatot jelent.

A visegrádi országok és Netanjahu első közös találkozóját követő sajtótájékoztató zárásaként Orbán kijelentette: ha az Európai Unió nem működik együtt Izraellel, akkor saját magát bünteti, ezért a kapcsolatokat a higgadt ésszerűség irányába kell terelni.

Benjámin Netanjahu, valamint a visegrádi országok vezetõi a sajtótájékoztatón a Pesti Vigadóban 2017. július 19-én. – fotó: Mohai Balázs / MTI

Benjámin Netanjahu miniszterelnök arról beszélt, hogy a terrorizmus elleni harcban és az innováció területén az együttműködés Izraellel Európa és a visegrádi országok érdekét szolgálja. Az első terület a múlt erői elleni harcot jelenti, a másik pedig egy jobb és virágzóbb jövő biztosítását – magyarázta.

A kormányfő nagyrabecsülését fejezte ki a V4-es országok Izraellel kapcsolatos álláspontja miatt. Mint mondta, nagyon gyakran bírálják Izraelt Európából. Holott “Izrael az egyetlen demokrácia a Közel-Keleten”, ebben a régióban az egyetlen ország, ahol a keresztények biztonságban vannak, sőt közösségeik nemcsak túlélnek, hanem növekednek is itt. Izrael az európai és a nyugati értékek bástyája a régióban – közölte.

Hangsúlyozta: itt az ideje, hogy újrafogalmazzák a kapcsolatokat Izrael és az Európai Unió között. Megjegyezte: nagy megtiszteltetés, hogy első izraeli miniszterelnökként vehet részt a V4 csúcstalálkozóján, ez nagy lehetőséget is jelent. Megerősítette: meghívta kollégáit országába, hogy a következő hasonló csúcstalálkozóra Izraelben kerüljön sor.

Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szerint: az EU és Izrael kölcsönös érdeke, hogy megerősítse kapcsolatát és elmozdítsa az együttműködés előtt álló akadályokat. A politikus fontosnak nevezte a szír helyzetről, a terrorizmus elleni harcról valamint az illegális migrációról folytatott tárgyalásokat, és üdvözölte az izraeli miniszterelnök javaslatait, amelyek megvalósítását a V4-ek támogatnak. További együttműködési lehetőségeket látott a kiberbiztonság és a vízgazdálkodás területén is.

Beata Szydlo lengyel kormányfő kiemelte: precedens nélküli az Izraellel kiegészült V4-es találkozó, szó volt a biztonságról, a migránsválságról, a terrorizmus elleni harcról, valamint a fejlődésről. Fokozni kell az együttműködést Izraellel – fűzte hozzá a lengyel kormányfő.