Orbán Viktor miniszterelnök és vendége, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök megtekinti a Dohány utcai zsinagógát Frölich Róbert országos fõrabbi és Heisler András, a Mazsihisz elnöke (takarásban) társaságában 2017. július 19-én. A magyar miniszterelnök és izraeli vendége a látogatással a Mazsihisz meghívásának tesz eleget. - Fotó: Kallos Bea / MTI

Heisler András szóvá tette, hogy Orbán korábban még Horthyt méltatta, Izraelnek pedig azt rótta fel, hogy nem ítélték el a Soros-plakátokat (a teljes Heisler-beszéd itt).

Szerda este a Dohány utcai zsinagógában Orbán Viktor magyar és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök közösen emlékeztek meg a holokauszt áldozatairól a Mazsihisz meghívására. Heisler András, a szövetség elnöke is felszólalt, aki viszont szóvá tette Orbán korábbi Horthyt méltató kijelentéseit is.

A Mazsihisz elnöke ugyanis úgy fogalmazott, hogy “Magyarország felemás módon nézett szembe a holokauszt folyamatával”, az akkori kormány és a kormányzó felelősségével, mint ahogy még mindig nem zárult le maradéktalanul a zsidó kárpótlás, és megoldatlan az egyházakat ért jogsérelmek orvoslása is.

Hozzátette: örültek Orbán Viktor keddi nyilatkozatának, amelyben bűnnek nevezte Magyarország második világháborús szereplését, és azt mondta, ez “jó irányba tett lépés”.

Heisler beszélt a Soros-ellenes plakátkampányról is, és azt mondta, rossz érzést kelt a zsidókban, számára ez elfogadhatatlan, a zsidók elkezdtek félni. Mint mondta, felelős kormányfő emellett nem mehet el szó nélkül, mert szerinte senkinek az arcán nem éktelenkedhet a “büdös zsidó” felirat.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke köszönti Orbán Viktort és Benjámin Netanjahut a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) Goldmark termében 2017. július 19-én. – Fotó: Mohai Balázs / MTI

A Mazsihisz elnöke Netanjahuhoz fordulva azt mondta, hidegzuhanyként érte őket, amikor Izrael budapesti nagykövete előbb elítélte a Soros-kampányt annak antiszemita felhangja miatt, majd az izraeli külügyminisztérium visszavonatta a nagyköveti nyilatkozatot. Szerinte csak erős diaszpóra képes segíteni Izraelnek, de kijelentette azt is – visszafordulva Orbánhoz –, amiben egyetértés van, abban segítik a magyar kormányt.

Heisler szerint iszonyatos küzdelmet folytatnak az asszimilációval szemben, szerinte mindenkinek elemi érdeke, hogy ne osszák meg a magyar zsidóságot. „A hidakat országaink között tovább kell építeni.”

A Netanjahu és az Orbán házaspár részt vesz a holokauszt áldozatainak emlékére tartott megemlékezésen az Emanuel Emlékfánál, a Dohány utcai zsinagóga udvarán 2017. július 19-én. – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A rendezvényen beszélt Orbán Viktor is, aki arról beszélt, hogy olyan jövőt képzelnek el, amelyben összeköt a külső fenyegetésekkel szembeni önvédelem, a terrorizmus elleni küzdelem, a modern technológia, innováció és kutatás, a kereskedelmi és beruházási kapcsolatok, a kultúráik közötti mély kapcsolat. “Összeköt az identitásunk magabiztossága, az, hogy “tudjuk, kik vagyunk” és büszkék vagyunk arra, akik vagyunk” – fogalmazott.

A magyar miniszterelnök kiemelte: ma Magyarországon a zsidó élet a reneszánszát éli, és azt kívánják, hogy a magyar zsidóság alkotó energiái szabadon kibontakozzanak.

Orbán beszédében nem reagált Heisler András szavaira.

Benjamin Netanjahu arról beszélt, hogy a cionizmus megszületésével együtt a pusztítás is megszületett a világban, de köszöni Orbánnak azokat, amiket a zsidóságért tesz. Izrael állam vezetője leginkább a zsidóság teljesítményét méltatta beszédében, a magyar Herzl Tivadart kiemelve, aki megálmodta Izrael államot.

Netanjahu szóvá tette, hogy vannak antiszemita megmozdulások a világban, ő maga Párizsból érkezett Magyarországra, ott neki Macron azt mondta, az anticionizmus az antiszemitizmus egy fajtája. Rejtett antiszemitizmus Netanjahu szerint is létezik, de ő köszöni Orbánnak, hogy ezzel szemben fellép. Szerinte nagy barátság van a két nép között, amit nagyon szépen köszön.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI / HVG / Izraelinfo