Fémdetektorok a Templom-hegyen Jeruzsálemben - fotó: Izraeli Rendőrség

A kormány döntött: a fémdetektorok a helyükön maradnak • Teljes rendőri és katonai készültség Jeruzsálem Óvárosában és a Területeken

Hosszas egyeztetések után a kormány péntekre virradóra úgy határozott, hogy az óvárosi Templomhegyre vezető bejáratoknál elhelyezett fémdetektorok a helyükön maradnak. A belépés a mecsetekbe csak az ezeken történő áthaladás után lehetséges.

A fémdetektorokat azt követően helyezték el, hogy múlt pénteken három izraeli-arab terrorista az egyik mecsetben kézhez kapott lőfegyverekkel meggyilkolt két rendőrt a Templomhegy közvetlen közelében lévő Oroszlános  kapunál.

A döntés értelmében ezen a pénteken csak 50 éven felüli férfiaknak engedélyezik a belépést a Templomhegyre. Asszonyok számára nincs korlátozás.

Mind a mecsetek vallási ellenőrzését intéző Wakf muzulmán hitbizományi intézmény, mind a Palesztin Autonómia tiltakozását fejezte ki. Az Autonómia az Európai Unióhoz és más nemzetközi szervezetekhez fordult azzal a kéréssel, hogy gyakoroljanak nyomást Izraelre a fémdetektorok eltávolítására.

A jeruzsálemi mufti utasította a város muzulmán előljáróit, hogy ne nyissanak meg egyetlen mecsetet se, és mindenki a Templomhegy mecseteiben végezze az ájtatoskodást.

Péntek reggeli arab hírforrások szerint az izraeli rendőrség megállítja az autóbuszokat, amelyek palesztinok tömegeit hoznák Jeruzsálembe más városokból.

A rendőrség és a hadsereg teljes készenlétben áll. Jorám Hálévi, Jeruzsálem körzetének a rendőrparancsnoka utasítást adott a rendőröknek, hogy az imádkozni akarókhoz tisztelettel viszonyuljanak, de az erőszakoskodókkal szemben teljes szigorral lépjenek fel.

Az izraeli kormány hangsúlyozza: nem érdekelt a Templomhegy státuszának a megváltoztatásában, de az onnan kiinduló terrorakciókat megakadályozza.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.