Zsidó telepesek költöztek egy újabb épületbe Hebronban

"Eljött a bátor döntések ideje"

A machpela ház Hebronban - fotó: képernyőkép / ynet

Beköltözött mintegy tizenöt zsidó telepescsalád kedd este egy vitatott tulajdonjogú épületbe a ciszjordániai Hebronban, a Pátriárkák Sírja közelében – jelentette az izraeli média szerdán.

Gyermekeikkel együtt mintegy százhúszan a hatóságok engedélye nélkül vették birtokba a Machpela ház nevű háromszintes épületet, amelyet a telepesek állítása szerint jogszerűen megvásároltak palesztin tulajdonosától, de a palesztinok vitatják ezt.

Éjfél körül Benjámin Netanjahu miniszterelnök arra utasította Avigdor Liberman védelmi minisztert, hogy az éjszaka ne ürítsék ki az épületet – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

A telepesek úgy nyilatkoztak a ynetnek, hogy az épületfoglalást válasznak szánták a kormány visszavonulására a Templomhegy ügyében, (ahol a palesztinok tiltakozása után eltávolították a detektoros kapukat és a térfigyelő kamerákat), illetve az UNSECO Hebront palesztin világörökségi helyszínné nyilvánító döntésére.

“Eljött a bátor döntések ideje”, és “elmegyünk a végsőkig” – hangsúlyozták a ynetnek. Az izraeli biztonsági erők tagjai a körülbelül 120 telepes beköltözése után a kapu elé álltak, és megakadályozták, hogy újabb emberek jussanak be. Ezután több száz vallási iskolás fiatal telepes érkezett Hebronba, hogy támogassa az akciót, de nem tudtak közel menni az épülethez, mert a biztonsági erők elszigetelték.

A Békét Most izraeli mozgalom közleményben követelte a kormánytól a telepesek eltávolítását a házból. “Miután elutasították tulajdonjogi kérelmüket, a telepesek úgy döntöttek, hogy önhatalmúlag cselekszenek, és törvényellenesen beköltöznek, ami lángba boríthatja a térséget”- írta a baloldali civilszervezet.

Két héttel ezelőtt a ynet arról írt, hogy a hatóságok vizsgálata szerint a telepeseknek az épületre vonatkozó adás-vételi szerződése hiteles. A telepesek azt állítják, hogy már több mint öt évvel ezelőtt megvették azt.

A vitatott épületbe 2012-ben egyszer már beköltöztek, de a hatóságok akkor úgy határoztak, hogy nem rendelkeznek elegendő bizonyítékkal tulajdonjoguk igazolásához, és eltávolították őket. Kiköltöztetésük után lezárták és zárt katonai létesítménynek nyilvánították az épületet.

Hebron a Jordániától 1967-ben elfoglalt Ciszjordániában fekszik, területe az oslói egyezmény értelmében nyolcvan százalékban palesztin, húsz százalékban izraeli ellenőrzés alatt áll.

A város a zsidók számára kiemelt jelentőségű, a vallás második legszentebb városa Jeruzsálem után, mert ott találhatók a bibliai pátriárkák sírjai, akik közül Ábrahámot azonban az iszlám is ősatyaként tiszteli.

Hebron Ciszjordánia legnagyobb városa, ahol mintegy ezer zsidó él kétszázezer palesztin mellett, a Pátriárkák Sírja közelében létrehozott, megerősített katonai ellenőrzés alatt álló enklávéban.

FORRÁSMTI