Kettős mérce a rendőrségnél?

Fotó: rendőrségi szóvivő

Az arabok élete – nem ér kevesebbet a zsidók életénél. Ennek az állításnak nagyon nyilvánvalónak kéne lennie, de sajnos az izraeli valóságban ez nem mindenkinek egyértelmű, ezért újra és újra el kell ismételni.

Szombat reggel, Jaffóban egyenruhás rendőrök lelőttek egy fiatalt. Éles lőszerrel, a hátába, többször is, pedig senkinek az életét nem veszélyeztette, amint robogóval menekült a rendőrök elől. Ő később belehalt sérüléseibe, családja megszakad bánatában és fájdalmában, de a rendőrségről egyelőre senki nem vállalja a felelősséget. Még csak bocsánatot sem kértek az áldozat szüleitől. Az eset valószínűleg el lesz kenve, és mindenki – kivéve az elhunyt családját – éli tovább megszokott életét. Az igazság az, hogy ez nem meglepő, hisz nem ez az első ilyen alkalom: a jaffai ügy csatlakozik ahhoz a túl sok esethez, melyben a rendőrség arab civileket ölt meg. Csak úgy, mert egyes kormánytagok és magas beosztású rendőrtisztek szemében az arab élet kevesebbet ér. Mert bárhogy csűrjük-csavarjuk a dolgot, mindenki számára egyértelmű: ha zsidó lett volna a bűnöző, életben maradt volna.

Ahhoz, hogy ez legyen az utolsó ilyen tragédia, nem szabad hallgatni. Világosan ki kell mondani: az egyenlőtlenség emberéletbe kerül – és ennek felelőse van. Éppen ezért itt az ideje, hogy akik az egyenlőtlenséget tették a maguk és a rendőrség politikájává – Gilad Erdan belbiztonsági miniszter és Roni Alsich országos rendőrfőnök – azonnal mondjanak le! Jobb lesz nélkülük.

Egy további vélemény a témában:

Újabb mártír született Jaffón – és a rendőrség csak magát hibáztathatja ezért

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.