Sok mindenben nem értünk egyet mi, izraeliek, ám egy biztos: politikai nézettől és származástól függetlenül hálával gondolunk az ország rakétavédelmi rendszerére, a Vaskupolára. Cikkünkben a rendszer fejlesztőjét, a dél-szlovákiai származású, magyarajkú felmenőkkel rendelkező Daniel Gold tábornokot mutatjuk be.

Amikor Gold először felvetette a rakétavédelmi rendszer ötletét, az Izraeli Védelmi Intézetben úgy gondolták, Daniel Gold dandártábornok megőrült. Azóta a Vaskupola néven (héberül Kipat Barzel) ismert, Gold által kidolgozott, radarhullámokon alapuló rendszer ezrek életét mentette meg. A rendszer rövid- és középtávú rakéták ellen mintegy kilencven százalékos pontossággal vethető be, megfelelő időben kilőtt ellenrakétái a levegőben semmisítik meg a lakott településekre irányított, Gázából érkező lövedékek túlnyomó többségét.

Az ember, aki másokért intézményeket dönt meg

A Vaskupola a 2012-es Felhőoszlop hadművelet meglepetéshőse volt. Renoméját pedig csak tovább javította a 2014-es Cuk Eitan során, amikor megnyugtató biztonsággal hárította el a lakott területek felé irányított rakétatámadások túlnyomó többségét.

„Emberéleteket akartam menteni. Láttam, hogy mi folyik, és azt mondtam magamban, hogy minden technológiát, amely Izraelben létezik, az emberi élet védelmére kell felhasználnunk. Módot majd találunk. A politikai és katonai irányításnak mindig hosszú időre van szüksége ilyen projektek megvalósítása, de időközben mi megteremtettük a megoldást.” – válaszolta Daniel Gold arra a kérdésre, hogy volt ereje életben tartani ezt az (2005-ben még) utópisztikus projektet.

Gold már 2004-ben összehívott egy bizottságot a rakétavédelmi technológiák lehetőségeinek tanulmányozására. Egy évvel később, 2005 augusztusában Izrael egyoldalúan kivonta állampolgárait a Gázai övezetből. Sok szakértő helyesen megjósolta, hogy béke helyett ez a lépés további támadásokat hozhat Gáza felől. Gold a Honvédelmi Minisztérium irányelvét egyértelműen figyelmen kívül hagyva haladt előre a Vaskupola megvalósításával. Nem volt hajlandó belenyugodni, hogy a projekt elakadjon a bürokráciában. „Nem voltam biztos benne, hogy a pénzügyi hátteret meg tudjuk teremteni, így egy magánbefektető is volt a mellényzsebemben, de végül nem volt szükségem rá.”

Szélmalomharc

Két évbe telt, hogy meggyőzzék a projekt finanszírozásáról a szkeptikus döntéshozókat a Rafael Advanced Defense Systemsnél. Mindeközben külsős vállalatok már a Vaskupola különböző elemein dolgoztak, beleértve az mPrest Systems (szoftver) és az Elta Systems (radar) cégeket. „A legjobbakat választottuk az országban” – mondta Gold az Iszrael Hajom újságnak 2012-ben. „A 70 éves rakétaszakértőnk mellett 25 éves mérnökeink dolgoztak, akik frissen kerültek ki az egyetemről. Közös munka volt, hierarchia nélkül. Olyan volt, mintha egyszerre 15 komoly start-up vállalatot irányítanánk. A munkájukat pedig profin össze kellett hangolnunk, hogy ne vesztegessük az időt.” Mivel a Vaskupola már a tesztelés során sem követhetett el hibákat, ő és munkatársai kifejlesztettek egy speciális módszert a csapat különböző erőinek irányítására. „Sokan érdeklődnek a munkamodellünk iránt is” – mondta Gold, aki a Tel-avivi Egyetemen szerzett doktori fokozatot elektrotechnika és üzleti menedzsment területén.

„Amikor elkezdtem az egészet, a tudományos közösség szkeptikus volt. Ha úgy vesszük, tényleg úgy hangzott, mint egy sci-fi regény. Rakéták más rakétákat kapnak el, miközben azok repülnek. … De örömmel állíthatom, hogy a sci-fi valósággá vált,” mondja. „Ha hiszünk valamiben, megtaláljuk a kellő rugalmasságot ahhoz, hogy meg is valósítsuk, még akkor is, ha meg kell küzdenünk a szélmalmokkal. Néha érdemes Don Quijoténak lenni.”

Vaskupola-akkumulátor

Kipat barzel – Vaskupola: Izraelben kifejlesztett és gyártott aktív légvédelmi rendszer, rövid hatótávolságú rakéták és pilóta nélküli repülőgépek megsemmisítésére. – fotó: Izraelinfo

A rendszer egyszerű – ám ugyanakkor rendkívül bonyolult technikai alapokon nyugszik. A Vaskupola radarja azonosítja a bejövő lövedékeket, és meghatározza, hogy mely rakétákat irányítják lakott területekre vagy stratégiai eszközökre. Ezután egy Tamir elfogó rakétát küld a kiválasztott célpont felé, hogy azt elpusztítsa. Természetesen a Vaskupola nem az első ilyen rakétaelhárító rendszer. A Egyesült Államok például a Patriot föld-levegő rendszerrel védekezik. A Vaskupola azonban ennél kisebb, kevésbé költséges és jobban alkalmazkodik az egyedi körülményekhez.

A rendszer ára azonban épp olyan jelentős, mint az általa végzett életmentő munka. Fejlesztésére, építésére és hasznosítására izraeli és az amerikai forrásokból 4,5 milliárd sékelt (1,3 milliárd dollár) fordítottak.

Mindemellett pedig a rendszer jó hatással van Izrael kollektív szellemére is. „Az emberek úgy érzik, hogy valaki vagy valami védi őket. Megbíznak benne, mert látják, hogy szépen működik. Természetesen továbbra is fedezékbe kell vonulni, mert ez nem 100%-os védelem, de az emberek jóval inkább biztonságban érzik magukat és büszkék az izraeli teljesítményre.”

A Vaskupola után

Gold ma saját nemzetközi tanácsadó céget üzemeltet, Gold R&D Technology and Innovation néven, mely kutatás-fejlesztéssel, innovációval, számítógépes biztonsággal, okos / biztonságos városok fejlesztésével foglalkozik – sok más mellett. Önkéntes vezetője a kereskedelmi/polgári Cyber Kutatás-Fejlesztés izraeli nemzeti bizottságának, illetve az Israel Brain Technologies (IBT) igazgatótanácsának tagja. (Az IBT egy nonprofit szervezet, mely elkötelezte magát Izrael agy-technológiai iparának előmozdítására a betegek javára.) Ez megmagyarázza azt is, hogyan alkalmaznak a Vaskupola algoritmusai az agykutatásból csent képleteket.

„Hogyan viszonyulunk egy összetett probléma megoldásához? A hadseregben minden nap ezt tesszük” – mondta. „Az ilyen típusú projektekben, mint amilyen a Vaskupola a részt vevő tudósok és kutatók közül sokan továbbviszik a megszerzett tudásukat a következő munkahelyükre. Amit a komplex multidiszciplináris megoldások összeállításáról megtanultak a projektben, jól szolgálja őket az új területeken, legyen az high-tech vagy agykutatás.”

Gold a legfontosabb izraeli katonai kitüntetés, az Izraeli Védelmi Díj kitüntetettje, a 2015-ös Függetlenségi Nap egyik fáklyagyújtója volt. Ezeket a megtiszteltetéseket a Vaskupola védelmi rendszer kidolgozásáért nyerte el.

Az írás az Új Kelet újság 2017 májusi számában jelent meg nyomtatásban.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSAz Israel 21, az IBT, az Iszrael Hajom cikkei nyomán